Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elevi de la Liceul German din Arad, la spital după deratizare: „Inadmisibil. Ne omoară copiii”

Mai mulți elevi ai Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” -Liceul German- din Arad au ajuns în urmă cu puțin timp la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Potrivit jurnaliștilor de la “specialarad.ro”, copiii au început să se simtă rău și să aibă erupții pe corp, după prezența la cursuri. Unul dintre părinți a explicat pentru Special Arad că în liceu s-a făcut vineri deratizare.

Actualizare 3:

Ministerul Sănătății: Sunt 24 de copii prezentați la UPU Spitalul Județean de Urgență Arad.

Actualizare 2:

Comunicat Ministerul Sănătății:

"Ministerul Sănătății s-a sesizat și a dispus un control mixt  de urgență, după ce la unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Arad s-au prezentat cu mijloace proprii, 20 copii cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, de la Liceul German cu erupții la nivelul feței, grețuri și vărsături.

Se suspicionează faptul că în sălile de curs unde aceștia învață, vineri, 10 ianuarie 2020 au fost efectuate proceduri de Dezinfecție, Desinsecție și Deratizare (DDD) și este posibil ca elevii să fi intrat în contact cu substanțe chimice, care să le fi produs această simptomatologie.O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a  deplasat la unitatea școlară  și a cerut de la ISU ARAD, autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs. O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s- a deplasat la UPU  a spitalului județean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia celor 18 copii.

De asemenea,  reprezentanți ai DSP Arad și Poliția caută firma care a efectuat operațiunile DDD. Se pare că aceasta are sediul social la Hunedoara. 

La acest moment, starea de sănătate a celor 18 copii este bună. Aceștia au rămas sub supraveghere, fără a necesita internare.”Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timișoara o astfel de situație să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie  verificate toate  firmele care efectuează operațiuni de deratizare, dezinfecție și desinsecție, dar se pare că  la Arad, nimeni  nu și-a făcut treaba. Iată cum, 20 copii au ajuns la UPU cu iritații faciale și  oculare pentru că, în continuare, operațiunile DDD se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar și a Inspecției Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum fimele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei  vinovați care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiți să schimbăm radical legislația” a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

 

Actualizare 1:

Numărul elevilor de la Liceul German din Arad care au ajuns la spital după ce s-au simțit rău a crescut la 18. La liceu, autoritățile caută cauza care a dus la intoxicarea copiilor, în timp ce administratorul firmei care a făcut dezinsecția în școală a fost chemat la sediul IPJ, transmite Mediafax. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Arad, Simina Roz, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că numărul copiilor care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a crescut la 18. Medicii le-au făcut analize şi aşteaptă rezultatele pentru a afla cu ce substanţă au fost intoxicaţi. 

 

Știrea inițială:

Cinci copii au ajuns până acum la UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Este vorba despre elevi din clasele a V-a și a VII-a . „Este inadmisibil așa ceva. Așa ceva nu se poate. Ne omoară copiii”, a declarat pentru la “specialarad.ro” mama unei eleve care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe și care respiră cu ajutorul unui tub de oxigen. Directorul unității școlare le-a spus jurnaliștilor că nu știe nici măcar numele firmei care a făcut deratizarea.

„Nu știu nimic încă. Încerc să ajung cât mai repede și eu la spital. L-am sunat pe administratot sa imi spuna numele firmei și să vedem ce spun medicii, dacă sunt cei cu deratizarea de vină. Firma este cea care a câștigat licitația la Primărie, este din Deva”, a explicat directorul Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”, prof. Mario Stoica, pentru Special Arad.

"Elevii au venit cu erupții cutanate și cu dureri de burtă”, a declarat, la Digi 24, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean Arad, Simona Roz. Potrivit acesteia, alți nouă copii, cu simptome similare, urmează să ajungă la spital.

 

Revenim cu detalii.