Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sociolog despre primarul de la Târgu Mureș: Ne considerăm mai buni decât ceilalți pentru că avem altă culoare, suntem mai bogați, mai educați

discriminare_pexels-photo.jpeg

Sursa imaginii: 
pexels.com

Nu ar trebui să ne surprindă neapărat ce a spus un om politic, ci susținerea de care acest om sau această idee are parte, spune sociologul și directorul Agenției Împreună, Gelu Duminică.

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, a fost chemat marțea viitoare, la audieri, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. El trebuie să dea explicații pentru o posibilă faptă de discriminare săvârșită prin discurs de ură pe criteriu etnic și de clasă socială, spune președintele CNCD, Csaba Asztalos. Edilul riscă o amendă cuprinsă între 2 mii și 100 de mii de lei, scrie Mediafax. Toate acestea vin după ce primarul a propus introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, care să ţină cont de dovada unui loc de muncă, a unei locuinţe stabile, o situaţie financiară acceptabilă. Ulterior, Dorin Florea a susținut că propunerea sa nu înseamnă rasism ci responsabilitate. 

În opinia Avocatul Poporului, Renate Weber, când ești în fruntea unei autorități, ar trebui să te gândești mai atent ce spui, pentru că astfel de declarații se răspândesc în spațiul public și pot  produce rău. Spusele primarului din Târgu Mureș au fost condamnate și de politicieni - atât din PNL și USR, dar și din propriul partid, ALDE. 

Dacă societatea, în marea ei majoritate, ar înfiera astfel de declarații, s-ar da un semnal puternic. Dar vă garantez, e foarte probabil ca, la următoarele alegeri, omul ăsta să aibă rezultate foarte bune la nivel local, explică la RFI sociologul și directorul Agenției Împreună, Gelu Duminică:

Astfel de idei sunt profund greșite. Vin dintr-un sentiment de superioritate pe care mulți dintre noi îl explorăm. Ne considerăm mai buni decât ceilalți pentru că avem altă culoare, suntem mai bogați, mai educați. Astfel de idei au și foarte mulți susținători. Nu ar trebui să ne surprindă neapărat ce a spus un om politic, ci susținerea de care acest om sau această idee are parte. Astfel de idei au fost enunțate de mulți oameni care astfel au câștigat capital politic și pe urmă au devenit dictatori și au distrus societăți întregi. Însă ei nu deveneau dictatori fără susținerea publică. 

Dacă în monentul de față, societatea, în marea ei majoritate ar înfiera astfel de declarații, dacă partidul din care domnia sa face parte ar fi obligat să-i retragă sprijinul, s-ar da un semnal puternic. Însă vă garantez, e foarte probabil ca, la următoarele alegeri, omul ăsta să aibă rezultate foarte bune la nivel local. Aduceți-vă aminte de cazul de la Baia Mare, în care s-au construit ziduri, cu mesaje profund anti-rome. Primarul de acolo a luat 80 și ceva la sută din primul tur. Altceva nu a propus decât ziduri și decât superioritate pentru cei care NU sunt ca ei. Și uite că a mers. 

În momentul în care cineva ne aprinde niște becuri la rasismele noastre, mulți dintre noi salivăm: "dacă nu ești cuminte vine țiganul și te fură..."  Unii vin și ne spun "ăștia sunt răi"  și în momentul ăla toate elementele astea cu care noi am fost învățați ies la suprafață. "Așa e mă, lua-i-ar dracu să-i ia, că e din cauza lor!"   

(...) Cultura este greșită. Și prin cultură noi în sociologie înțelegem tot ce ni se transmite non-genetic.  Ni se transmit tot felul de idei despre cei care sunt diferiți față de noi. Față de cei ce sunt sărăci, față de femei, față de romi, etc. Ni se inoculează o superioritate, mai degrabă o falsă superioritate. Foarte mulți dintre noi ajungem să credem că suntem mai buni decât ceilați pentru că... E parte din cultură, din păcate. Elementele privind diversitatea, echitatea la noi sunt slogane. Nu sunt elemente parte din identitatea culturală românească. Nu uitați, dușmanul apare în prima baladă din spațiul mioritic. Dușmanul ăla înseamnă cel care este altfel decât tine: unul era ungurean și altul era vrâncean.      

(...) Sunt doi factori de socializare: familia și școala. Școala, pe lângă atributul de a dezvolta profesional-academic, mai are și atributul de a dezvolta cetățeanul viitor, cu comportamente atitudini și valori.  Numai că școala românească trebuie prima dată să înțeleagă că are acest atribut, pentru că școala românească încă nu înțelege. Noi încă ne mândrim cu olimpici, care sunt foarte puțini, dar nu ne mândrim cu cetățenii pe care îi scoatem.  

(...) Însă nici societatea nu ajută școala să facă chestia asta pentru simplu motiv că educația nu e o investiție. Pentru că educația creează cetățeni. Și de multe ori, de foarte multe ori, politicianul român te vrea prost. Pentru că dacă n-ai fi prost, cu ghilimelele de rigoare, nu ai achiesa la ceea ce domnul Florea spune, cu nonșalanță, la Târgu Mureș.  

(...) Chestia asta cu discriminarea ține de respect. Dacă înveți să respecți, nu ai să discriminezi. Dacă tu înțelegi că nu ești mai bun și mai frumos decât celălalt doar pentru că ai avut parte de altceva în viață și de o altă culoare, e excelent. Trenuie să fii OM și să-ți lași rațiunea să funcționeze, nicidecum instinctele alea primare, învățate prin tot felul de elemnte culturale despre care am vorbit mai devreme.