Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect MAI: Cărţi de identitate electronice cu imaginea facială și amprente digitale

artificial-intelligence-3382507_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect ce vizează introducerea carților electronice de identitate. Documentele vor conține date precum un certificat digital pentru semnătură electronică, datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete. Potrivit Proiectului de Ordonanță, actele de identitate se vor elibera de la vârsta de 12 ani.

„Cartea electronică de identitate, precum şi cărţile de identitate emise până la data de 01 august 2021, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene.Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condițiile legii. Prin autentificare se înţelege procedura prin care i se permite unei persoane ce posedă legal un anumit set de date create în acest scop să se identifice într-un sistem informatic, în interes propriu sau în relația sa cu persoane juridice de drept public ori de drept privat”, se arată în articolul 13 din Ordonanța ce prevede schimbări în cazul actelor de identitate.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează: cu valabilitate de șase ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani; cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani, mai arată sursa citată.

Inițiativa propune ca fiecare carte de identitate simplă să conțină date în format tipărit și în format inscripționat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.