Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alertă OMS: Un coronavirus din China s-ar putea răspândi în toată lumea

virus.jpg

Image source: 
pixabay.com

Este alertă globală, după ce un nou tip de coronavirus a fost identificat în China. Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la Sindrom Acut Respirator Sever. Organizația Mondială a Sănătății nu exclude răspândirea virusului pe scară largă, fapt pentru care recomandă tuturor țărilor monitorizare activă, prevenție și pregătiri pentru o eventuală intervenție. Până acum s-au înregistrat 41 de cazuri și un deces, iar 700 de persoane au fost monitorizate. Este a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial, după epidemia cu virus SARS și cea cu virus MERS.

Noul coronavirus 2019 (nCoV-2019) a fost raportat pe 9 ianuarie 2020 în China (Wuhan, provincia Hubei) și face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS și MERS). Cei mai mulți dintre pacienții aflați în focarul din Wuhan, în China, au avut o legătură cu o mare piață de fructe de mare și animale, ceea ce sugerează că ar fi vorba de o zoonoză. Pe 13 ianuarie a fost identificat primul caz în afara Chinei, în Thailanda. OMS a furnizat deja ghiduri provizorii cu informații specifice 2019-nCoV, ghiduri pe care clinicienii trebuie să le utilizeze până la actualizarea ghidurilor CDC- Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor ( agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA).

Laboratoarele CDC au în prezent capacitatea de a detecta 2019-nCoV prin secvențierea virusului din probe clinice și compararea secvențelor cu secvența genetică care este postată public. CDC utilizează, de asemenea, datele secvenței genetice furnizate de China pentru realizarea unui test care să detecteze mai ușor virusul.

 “Coronavirusurile pot infecta oamenii, animalele și păsările. Sunt 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune (229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus)) la care se adaugă MERS și SARS. Între noiembrie 2002 și iulie 2003 epidemia cu virus SARS ( Sindromul Acut Respirator Sever) a provocat peste 8000 de infecții și aproape 800 de decese. În câteva săptămâni, boala s-a transmis din China (provincia Guadong și Hong Kong) în 37 de alte țări. 1 din 10 pacienți infectați nu a mai putut fi salvat. Jumătate din pacienții de peste 65 de ani nu a supraviețuit. În 2013 epidemia cu virus MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat în Arabia Saudită în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienți infectați nu a mai putut fi salvat”, explică la RFI, conf.dr.Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul de Urgență Nicolae Oblu din Iași.

Ce trebuie să știm:

  • Simptomatologia este pseudogripală (și de regulă moderată): tuse, strănut, rinoree, coriză, senzația de gât uscat 
  • Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.
  • Sursa noului coronavirus ar fi animalele și păsările infectate.(zoonoză)
  • Transmiterea s-ar face prin contact (direct/ingestie/produse contaminate) cu animale infectate.
  • Transmiterea de la om la om nu este confirmată (dar nici exclusă) de autoritățile sanitare.
  • Simptomele includ febra, dispneea iar imagistic se constată infiltrat pulmonar bilateral.

Atenție!!! 

  • Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.
  • Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.
  • Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite

Mai multe informații despre noul coronavirus 2019 (nCoV-2019) se găsesc pe: