Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei premii pentru România la European Festival Awards

codruta_v1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Festival Awards

Codruţa Vulcu, directoarea Festivalului ARTmania de la Sibiu a câştigat joi "The Award for Excellence and Passion" la European Festival Awards, considerată cea mai importantă competiţie dedicată industriei muzicale europene, transmite Agerpres.

La categoria "The Award for Excellence and Passion" sunt premiaţi profesionişti care au contribuit la dezvoltarea industriei la nivel internaţional. Codruța Vulcu a primit trofeul categoriei 'Best Small Festival' pentru Festivalul ARTmania de la Sibiu.

Premiul reprezintă și o recunoaștere pentru modul în care Codruţa Vulcu a organizat în 2019, din punct de vedere logistic, vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii din Blaj.

"Anul trecut am primit premiul pentru cel mai bun festival până în 10.000 de locuri, anul acesta acest premiu. Anul trecut chiar am primit pe mână organizarea slujbei pentru Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, ceea ce arată totuşi cât de departe a evoluat societatea noastră. Cred că a fost apreciată organizarea evenimentului. (...) Am fost super mândră. (...) Echipa acolo şi-a dat exemplul profesionalismului, asta a fost apreciat şi ieri la European Festival Awards", a arătat Codruţa Vulcu.

La acest festival au fost acordate trei premii pentru România: cel acordat ei şi încă două pentru festivalurile Electric Castle şi Jazz in the Park. Electric Castle, organizat la Castelul Banffy din localitatea clujeană Bonţida, a fost desemnat câştigătorul categoriei "Best Medium-Sized Festival", iar Jazz in the Park, organizat în Cluj-Napoca, al categoriei "Best Small Festival".

"Cumva cred că premiile de ieri, nu doar acesta al meu, că acesta a fost primul lucru pe care l-am spus pe scenă, atât de mândră nu m-am mai simţit de România, pentru că au câştigat şi Electric Castle, Jazz in the Park şi să fie şi acest premiu, cumva a fost o seară a României şi eu spun că meritată, pentru că oamenii din zona festivalieră de la noi chiar depun multă pasiune, multă muncă, mai ales într-o ţară unde lucrurile nu sunt foarte bine reglementate...", a spus Codruţa Vulcu.

Codruţa Vulcu este singurul organizator de eveniment cultural la Sibiu care nu cere niciun leu autorităţilor locale. ARTmania este un festival de rock care nu beneficiază de bani de la autorităţi şi unde publicul plăteşte bilete pentru a-i vedea pe artişti pe scenă.

Povestea de succes a Codruţei a început în urmă cu 15 ani în biroul primarului Sibiului de atunci, Klaus Iohannis. Practic, Codruţa Vulcu l-a convins pe acesta să aprobe ca mii de rockeri din toată ţara să "invadeze" Piaţa Mare din centrul istoric, pentru a se bucura de vedete aduse din toată Europa.

"Anul acesta sărbătorim 15 ani de festival la Sibiu. Când te uiţi la numele care au fost de-a lungul timpului în festival, sunt nume imense şi culte, şi îţi spui: 'este festivalul nostru?'. Şi la început eram nişte studenţi, nişte tineri visători. Şi trebuie să dăm credit şi domnului Iohannis, care pe vremea respectivă era primar, care până la urmă a crezut în ce urmează să facem... ", îşi aminteşte Codruţa Vulcu.

European Festival Awards a fost lansat în 2009 de Yourope (Asociaţia Europeană a Festivalurilor). Gala de premiere a European Festival Awards are loc anual pe durata Eurosonic Noorderslag, un eveniment dedicat specialiştilor industriei muzicale.