Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Virusul misterios” din China a ajuns și în Coreea de Sud

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Coreea de Sud a confirmat luni un prim caz de ”virus misterios” din aceeaşi familie ca SARS (Sindrom respirator acut sever), care a apărut luna trecută în China, ceea ce alimentează îngrijorările în legătură cu răspândirea epidemiei, informează AFP.

Centrul coreean pentru controlul şi prevenirea bolilor (KCDC) a indicat că virusul a fost izolat la o femeie din China, în vârstă de 35 de ani, care a sosit cu avionul din oraşul Wuhan, o mare aglomeraţie urbană din centrul Chinei unde virusul şi-ar fi făcut apariţia.

Ea s-a prezentat sâmbătă la un spital din Wuhan acuzând o răceală. După ce i s-a prescris medicaţie s-a îmbarcat, duminică, într-un zbor spre aeroportul Incheon din Coreea de Sud unde i s-au detectat simptomele. Femeia a fost plasată în carantină.

Natura afecţiunii sale a fost confirmată luni. Starea pacientei este stabilă, fiind în prezent tratată în condiţii de izolare la o unitate medicală din Incheon.

"Ea urma să plece la Seul într-o călătorie cu ocazia Anului Nou Chinezesc", a precizat Jung Eun-kyeong, director al KCDC. Autorităţile încearcă să stabilească care au fost mişcările pacientei în timpul călătoriei pentru a afla dacă a intrat în contact cu alte persoane, inclusiv cu personalul navigant. "Pentru că a fost depistată foarte devreme, ea nu intrat în contact cu oamenii" pe aeroportul Incheon, a adăugat Jung Eun-kyeong.

China a anunţat luni al treilea deces din cauza acestui virus misterios apărut luna trecută, pe măsură ce epidemia s-a răspândit în nordul şi sudul ţării, cu câteva zile înainte de celebrarea Anului Nou Chinezesc.

Bilanţul a depăşit 200 de cazuri diagnosticate, dintre care 170 de pacienţi sunt încă spitalizaţi. Nouă dintre ei sunt în stare critică, potrivit autorităţilor sanitare din oraşul Wuhan.

Tulpina incriminată este un nou tip de coronavirus, o familie care cuprinde un număr mare de virusuri. Acestea pot provoca boli uşoare la om (precum o răceală), dar şi probleme de sănătate mai grave, precum SARS. Foarte contagios, acest virus a cauzat decesul a circa 650 de persoane în China continentală şi în Hong Kong, în 2002-2003.