Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oficial chinez: Noul coronavirus se transmite de la om la om

gripa.jpg

Sursa imaginii: 
sehat.com

Noul coronavirus care a provocat mai multe decese și sute de îmbolnăviri în orașul  Wuhan, China, se poate transmite de la om la om, în prezent, fiind raportate îmbolnăviri inclusiv în rândul cadrelor medicale, a anunțat luni, Zhong Nanshan, șeful Comisiei Naționale pentru Sănătate de la Beijing, citat de The Independent. Virusul s-a răspândit și în afara Chinei, fiind confirmate două cazuri în Thailanda, unul în Japonia, iar un altul în Coreea de Sud.

Zhong Nanshan, specialist in patologii respiratorii și coordonatorul Comisiei Naționale pentru Sănătate de la Beijing, a declarat luni că pentru două cazuri detectate în provincia Guangdong a fost confirmată transmiterea de la om la om, potrivit agenției Xinhua News.

Oficialul chinez a mai transmis că nouă pacienţi se află în stare critică. În China, noi cazuri au fost depistate în orașele Wuhan, Beijing and Shenzhen. Este pentru prima dată când autoritățile chineze confirmă răspândirea virusului în afara focarului inițial din orașul Wuhan.

Noul coronavirus ar fi trecut bariera speciilor și provine de la animale infectate la o piață de fructe de mare și animale sălbatice din Wuhan.

Ceea ce îngrijorează și mai mult autoritățile este că în numai câteva zile va avea loc cea mai mare migrație din China, cu ocazia anului nou chinezesc, ceea ce înseamnă că virusul s-ar putea împrăștia cu repeziciune în toată țara. 400 de milioane de oameni sunt așteptați să călătorească pe plan intern și internațional în această perioadă.

Simptomele virusului includ febră şi dificultăţi  în respiraţie, care sunt similare cu multe alte boli respiratorii.  Virusul provine din aceeasi familie de coronavirusuri ca Severe Acute Respiratory Syndrome - SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), care a omorât aproape 800 de oameni la nivel global în timpul epidemiei din 2002/2003, care a debutat tot în China.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.