Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Caffè Florian, cea mai veche cafenea din Europa, se pregătește pentru a 300-a aniversare

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Caffè Florian din Veneția, considerată cea mai veche cafenea din Europa, sărbătorește anul acesta 300 de ani de existență.

Inaugurată la 29 decembrie 1720 de Floriano Francesconi sub numele de Alla Venezia Trionfante, a fost la scurt timp redenumită "Florian", numele proprietarului în dialectul venețian. De atunci, ea a funcționat neîntrerupt, devenind o destinație preferată a venețienilor, dar și a străinilor, dintre care mulți personalități de renume.

De-a lungul anilor cafeneaua a fost frecventată de celebrități mondiale precum dramaturgul Carlo Goldoni și aventurierul Giacomo Casanova, atras de faptul că era singurul local din epocă ce permitea accesul femeilor ... potrivit website-ului legendarului local.

 Vizitatori frecvenți au devenit apoi Gasparo Gozzi, Giuseppe Parini, Silvio Pellico, Lord Byron, Ugo Foscolo, Charles Dickens, Goethe, Rousseau, Marcel Proust sau Gabriele d'Annunzio.

Cafeneaua a fost restaurată de arhitectul Ludovico Cadorin în secolul al XIX-lea și are mai multe camere bogat decorate, în stiluri diferite:

Sala degli Uomini Illustri

Sala Senatului

Sala Orientală

Sala chineză

În timpul revoluției din 1848, condusă de Niccolò Tommaseo și Daniele Manin, cafeneaua a devenit spital pentru răniți.

Ca și la alte cafenele situate în Piața San Marco, vizitatorii sunt întreținuți de o mică orchestră. Acompaniamentul muzical presupune o taxă suplimentară adăugată la nota de plată.