Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Exclusiv RFI) Reacția Bisericii față de noile cărți de identitate: ”Sunt temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic”

bor.jpg

Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Sursa imaginii: 
Facebook

Noile cărți de identitate, care vor fi eliberate din august 2021 și care vor conține un cip electronic, generează dezbateri ample, un exemplu în acest sens fiind recenta întrunire de la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Aici, în cadrul dezbaterii programate să dureze o oră și încheiate în final după 8 ore de discuții aprinse, unii participanți au invocat potențiale probleme de ordin religios, fiind aduse în discuție ”Apocalipsa”, ”pierderea mântuirii” sau ”numărul fiarei, 666”, toate în legătură cu prezența cipului electronic în noul model de carte de identitate. RFI a solicitat un punct de vedere din partea Bisericii Ortodoxe Române cu privire la aceste temeri manifestate în spațiul public.

Redăm integral punctul de vedere transmis RFI de către Biserica Ortodoxă Română, prin intermediul purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu:

”Anumite reactii negative motivate religios referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate probabil de neînțelegerea deplină a conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic.

Problema cărții de identitate nu este una de natură teologică, ci administrativă. Este vorba despre „identitatea" noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Așa cum au anunțat autoritățile, „se va crea și posibilittea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip”.

Există, așadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic. Păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni.

Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la pașapoartele biometrice, care au suscitat discuții similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștinii ortodocși:

„Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”.”

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu
Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu
Sursa imaginii: 
Youtube