Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Transparency International: R.Moldova a coborât trei poziții în clasamentul privind percepția corupției

coruptie_transparency.jpg

Image source: 
transparency.org

Republica Moldova se plasează pe locul 120 din 180 de țări în clasamentul privind percepția corupției, realizat de Transparency International. Cu un scor de 32 de puncte, Republica Moldova a coborât trei poziții, comparativ cu 2018. În 2019, în clasamentul Indicelui Percepției Corupției (IPC), Georgia se află pe locul 44, România - 70, Armenia – 77, Ucraina – 126, Rusia - 137, Uzbekistan – 153, Turkmenistan –165.  

Potrivit experților, anul 2019 a fost unul dificil pentru R.Moldova.”S-au schimbat trei guvernări, s-a constituit o alianță situațională care a înlăturat de la putere oligarhul ce a capturat statul, a început să adopte legi menite să demonteze regimul oligarhic. Cu regret, după destrămarea subită a acestei alianțe, prioritățile noii guvernări s-au reconfigurat imediat. În pofida efortului inițial depus în Parlament de a elucida frauda din sistemul bancar, raportul comisiei de anchetă a rămas fără atenția cuvenită. Organele de resort au declarat o intensificare a investigațiilor, însă activele persoanelor implicate în furtul miliardului, spălări de bani, capturarea statului, au rămas în controlul acestora”. 

”Deşi Procuratura Generală a verificat activitatea procuraturilor specializate, totuşi reforma veritabilă a întregului sistem judiciar stagnează. S-a investit masiv în crearea Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, dar procesul de recuperare a banilor fraudaţi trenează în continuare”, precizează Transparency International.

În opinia autorilor cercetării, pentru a susţine statul democratic de drept în R.Moldova, ţările din Uniunea Europeană şi din Parteneriatul Estic trebuie să elaboreze şi adopte legi similare Actului Magnitsky, aplicând restricții de circulație și înghețând activele marilor corupți. De asemenea, consolidând cadrul legal de prevenire a spălării banilor, impulsionând activitatea Parchetului European recent creat și facilitând recuperarea activelor fraudate”, punctează autorii studiului. 

IPC este evaluat la o scară de la 0 până la 100, unde 0 semnifică corupție totală, iar 100 – lipsă totală de corupție. În 2019, Indicele Percepției Corupției a fost calculat în baza a 13 studii ale unor organizaţii notorii (inclusiv 9 – pentru Republica Moldova) pentru a evalua nivelul percepţiei corupţiei din sectorul public în 180 de ţări şi teritorii.

Peste 2/3 din ţările incluse în clasamentul IPC 2019 au un scor sub 50 puncte, scorul mediu fiind de doar 43 puncte. În fruntea clasamentului IPC 2019 sunt Danemarca şi Noua Zeelandă (ambele cu un scor de 87 puncte) şi Finlanda (86 puncte), la polul opus – Siria, Sudanul de Sud şi Somalia, respectiv, cu un scor de 13, 12 şi 9 puncte.

Începând cu 2012, peste 20 de ţări şi-au îmbunătăţit semnificativ scorurile, în special, Estonia, Grecia şi Guyana. Aproape 20 de ţări au căzut semnificativ în clasament, inclusiv Australia, Canada şi Nicaragua. 

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre clasamentul privind percepția corupției, realizat de Transparency International