Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cresc amenzile pentru petreceri private

Poliția va sancționa cu amenzi între 2000 și 3000 de lei persoanele care folosesc aparatură muzicală și organizează petreceri private în cartierele rezidențiale.

De asemenea, în cazul repetării contravenției în termen de 24 de ore, se aplică o amendă de până la 6.000 de lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

Este una dintre noile prevederi în domeniul ordinii și siguranței publice care au intrat în vigoare ieri. Noua lege prevede, printre altele, amendarea cu până la 1.500 de lei a persoanelor care refuză să furnizeze polițiștilor sau jandarmilor date de identificare sau să se prezinte la sediul Poliției.

Noua lege introduce și garanții pentru persoana condusă la sediul poliției. Aceasta va avea dreptul de a fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliției, înainte de inițierea măsurii. Va avea de asemenea dreptul de a fi informată cu privire la drepturile ce-i revin, de a contesta măsura dispusă; de a fi asistată de un avocat și de a comunica direct cu acesta.

Noile reglementări introduc și prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului, dacă persoana care a fost avertizata să nu se apropie continuă să se apropie de polițist. Acțiunea persoanei dă dreptul polițistului de a interveni, utilizând forța, proporțional și strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul și pentru a lua măsurile legale necesare.

De asemenea, polițistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuință sau în orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii ca în acel spațiu este o persoană aflată în pericol.