Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum comemorează umanitatea eliberarea iadului de la Auschwitz

Ilustrație Auschwitz.jpg

Ilustrație de la Auschwitz realizată de David Olere, ilustrator și sculptor, supraviețuitor al lagărului
Ilustrație de la Auschwitz realizată de David Olere, ilustrator și sculptor, supraviețuitor al lagărului
Image source: 
Pagina de Facebook a Memorialului Auschwitz

Pe data de 27 ianuarie, 1945, Armata Roșie ajungea în locul unde 1,1 milioane de oameni au fost gazați și arși de naziști. Majoritatea – 960.000 au fost evrei. Aici și-au găsit sfârșitul romi, polonezi, prizonieri ruși și alte mii de prizonieri europeni. Armata rusă a găsit la Auschwitz cel mai cumplit loc pe care și-l poate imagina o ființă umană, o mașină a morții care a funcționat fără încetare între 1941 și 1945. An de an, ziua de 27 ianuarie este comemorată în întreaga lume ca Ziua Memorială a Holocaustului. 200 de supraviețuitori vor fi prezenți astăzi la Auschwitz pentru a vorbi din nou lumii despre teroarea nazită. Șefi de stat, regi și regine, prim miniștri și oameni politici din 50 de țări îi vor asculta, după cum povestește Pawel Sawicki, ofițer de presă la Muzeul Auschwitz.

Data de 27 ianuarie și aniversarea eliberării lagărului este cel mai important moment al anului memorial și este cel mai important moment al supraviețuitorilor. În 2020, la a 75-a aniversare, încă avem un număr mare de supraviețuitori alături de noi. În această zi, sunt aici, peste 200 de supraviețuitori ai lagărului Auschwitz și ai Holocaustului. Are loc, în acestă zi, un mare eveniment de comemorare, ai căui oaspeți de onoare sunt supraviețuitorii. Mulți vin cu familiile... unii se întorc pentru prima dată în locul suferințelor. Evenimentul de comemorare are loc într-un cort construit peste unul dintre cele mai importante simboluri de la Auschwitz: Poarta morții de la Brikenau. În mintea majorității oamenilor, Auschwitz este asociat cu acestă poartă și linia ferată care intră în lagărul Birkenau. În afară de supravețuitori, sunt prezenți reprezentanți a 50 de țări, șefi de stat, regi și regine, președinți și prim miniștri. Vom avea cam 2.000 de oaspeți în acest cort.

Spuneți că unii dintre supraviețuitori revin acum pentru prima dată la Auschwitz... Sunt momente foarte emoționante...

Acest lucru este, într-adevăr, ceva special... faptul că vin în acest loc unde au suferit atât de mult.. Nu toți supraviețuitorii pot veni. Pentru unii este o problemă fizică pentru că sunt foarte în vârstă. Unii nu vor să se întoarcă în acest loc și trebuie să respectăm și acest lucru. Încercăm să ne alungăm din minte gândul că, în câțiva ani, nici un supraviețuitor nu va mai fi în viată... Oamenii care se întorc și care au 80-90 de ani, au acestă putere imensă în ei să vină în acest loc și să depună mărturie. Lumea sper că așteaptă acest mesaj de la oamenii care au suferit acum șapte decenii din cauza ideologiei urii, atisemitismului, xenofobiei, supremației rasiale și a tot ceeea ce înseamnă ideologie nazistă. Astăzi ne pot povesti despre fricile lor, ne pot preveni asupra rezultatelor acestei ideologii... e foarte greu pentru ei pentru că vedem vedem că această ideologie prinde putere din nou astăzi în multe locuri din lume. Cred că trebuie să-i ascultăm pe acești oameni cu mare atenție.

Rudolf Hoss, comandant Auschwitz și nepotul său, Reiner.
Rudolf Hoss, comandant Auschwitz și Nepotul său, Reiner.

Nepotul comandantului Rudolf Hoss și-a renegat bunicul și face educație la Auschwitz

Cancelarul german, Angela Merkel a vizitat de curând Auschwitzul. Germania, care presupun că participă la comemorare, este încă un subiect delicat, mă gândesc?

Angela Merkel a ținut un discurs, aici, acum câteva săptămâni, când a vizitat memorialul. Un discurs despre responsabilitate, despre vină, despre istoria cumplită... dar și despre viitor. Germania este una dintre țările care a răspuns, acum 10 ani, apelului fundației Auschwitz Birkenau care strânge fonduri pentru prezervarea autenticității memorialului. Germania a donat deja 60 de milioane de euro către Fundație, iar acum dublează suma și va mai dona 60 de milioane de euro. Aceasta este, deci, o acțiune și o viziune pentru viitor. Cred că în istoriografia germană și în viața germanilor de astăzi nu mai este o poveste despre vinovăție pentru că suntem deja la a treia generație de la război... din punct de vedere politic vorbim de asumarea respponsabilității și de a construi pentru viitor bazat pe această asumare a responsabilității.

Am văzut niște filme documentare la Auschwitz și am aflat că nepotul comandantului lagărului a fost la Auschwitz și este foarte activ în ceea ce privește educarea față de ce s-a întâmplat aici...

Reiner Hoss vine uneori la Auschwitz. Este foarte activ în combaterea antisemitismului, rasismului și extremismului de dreapta. El își spune povestea de viață și vorbește despre bunicul lui, Rudolf Hoss, primul comandant al lagărului. Este vorba tot de a prevenii oamenii astăzi și în viitor.

Vin și alte rude ale criminalilor de război ca să contribuie la educare astăzi? Știu că și alții care vorbesc despre acest lucru...

Sunt puțini cei din a treia generație care vorbesc despre aceste lucruri. Nu avem prea multe contacte cu familiile criminalilor pentru că, după război și până în ziua de astăzi, tăcerea a fost alegerea majorității. Acești oameni nu sunt vizibili. Povești precum cele ale lui Reiner Hoss sau ale unor rude de-ale lui Martin Borman, sunt mai degrabă excepțiile în ceea ce privește familiile criminalilor, și nu regula.