Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Posibil caz de coronavirus în România. Ministerul Sănătății: „Este foarte puțin probabil”

coronavirus.jpg

Noul coronavirus se poate răspândi înainte de apariţia primelor simptome, au anunţat autorităţile sanitare chineze. Perioada de incubaţie a agentului patogen poate varia între una şi 14 zile.
Image source: 
pixabay.com

O persoană revenită recent din China s-a prezentat cu simptome specifice coronavirusului la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău. „La sosirea în țară, el a prezentat doar febră și tuse seacă, care între timp s-au remis, în momentul de față acuzând dureri musculare”, a anunțat, într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății. Astăzi, autoritățile române au anunțat că au luat măsuri speciale pentru a depista persoanele infectate  cu coronavirus. Potrivit ministrului Sănătăţii, Victor Costache, au fost înfiinţate pe aeroporturile internaţionale linii speciale de acces pentru pasagerii care vin din China. De asemenea, începând de mâine dimineață, la Institutul "Matei Balş" din București se vor putea face teste pentru identificarea coronavirusului. 

"Referitor la situația pacientului cu suspiciune de infecție cu noul Coronavirus de la Bacău. Pacientul a venit dintr-o regiune din China cu puține cazuri confirmate de infecție cu noul Coronavirus (128 cazuri), răspândite în 11 localități.

A sosit în țară în urmă cu 8 zile. Este foarte puțin probabil ca pacientul să fie infectat cu noul Coronavirus. La sosirea în țară a prezentat doar febră și tuse seacă, care între timp s-au remis în momentul de față acuzând dureri musculare.

Simptomatologica a fost redusă și neelocventă. În cursul acestei seri pacientul va fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș,  evaluat și diagnosticat clinic și biologic.",
a transmis Ministerul Sănătății. 

Astăzi, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că toţi călătorii care vin din China primesc nişte chestionare speciale şi sunt instruiţi să sune la 112. 

"De acum câteva zile, s-a creat pe aeroporturile internaţionale o linie specială de acces pentru pasagerii care vin din China, precum şi pentru pasagerii chinezi. De asemenea, avem o bază de date şi ştim localizarea lor pe teritoriul României. Toţi călătorii care vin din China primesc nişte chestionare speciale şi sunt instruiţi să sune la 112, pentru că apelurile lor sunt preluate pentru a identifica acest pacient zero. Personal am vizitat împreună cu echipa Ministerului Sănătăţii unităţile de la "Matei Balş", unde pot fi trataţi corect aceşti pacienţi, iar centrele pe care vreau să le identificăm clar la nivel naţional sunt - în afară de Bucureşti - Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Sibiu şi identificăm un centru suplimentar la Oradea", a spus ministrul Victor Costache. 

Potrivit acestuia, în eventualitatea în care în România vor apărea cazuri de infectare cu coronavirus, primele zece vor fi tratate la Institutul "Matei Balş". Tot acolo urmează să fie făcute, începând de marți, teste pentru identificarea coronavirusului.De săptămâna viitoare,  reactivii vor fi disponibili și în unitățile sanitare din Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara și Sibiu, unități desemnate să preia pacienții cu coronavirus. "Ideea este să nu aducem toate cazurile în Bucureşti. Este vorba ca primele zece cazuri să fie tratate în Bucureşti, dacă vom avea vreodată aceste zece cazuri, şi să creăm expertiza şi la nivel naţional", a adăugat Victor Costache.

Ministrul Sănătății a făcut precizari și în legătură cu ansamblul folcloric din Mioveni, care urmează să sosească pe aeroportul din Otopeni, marţi, la ora 15.00. Instrumentiștii au fost pentru o perioadă de 40 de zile, într-un turneu în China. Oficialii români ai ambasadei au luat deja legătura cu aceştia, a adăugat Victor Costache, cu precizarea că membrii ansamblului folcloric vor sta în concediu medical între 12 și 14 zile. 

"Formele ușoare de infectare cu coronavirus se vindecă spontan. Cele 51 de persoane s-au vindecat cu tratament simptomatic, care se adresează simptomelor bolii. Pentru cazurile mai grave, autoritățile din China testează un antiviral", a explicat președintele Societății Române de Microbiologie, prof.dr. Alexandru Rafila, membru în Comitetul interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus.

Noul coronavirus care a ucis 81 de persoane în China se poate răspândi înainte de apariţia primelor simptome, au anunţat autorităţile sanitare chineze adăugând că perioada de incubaţie a agentului patogen poate varia între una şi 14 zile. Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut “situaţia de urgenţă din China”, însă a apreciat că este “prea devreme” pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus.