Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sara Adumitroaei, antreprenor britanic: Brexitul va fi un hard shock pentru britanicii care fac afaceri în UE

Sara Adumitroaei s-a mutat în România din dragoste. De 4 ani își crește copiii aici, se luptă cu birocrația locală ca orice antreprenor și își perfecționează româna.

Expații britanici care fac afaceri în România vor fi afectați de Brexit. Ieșirea din Uniunea Europeană va însemna în primul rând renegocierea acordurilor comerciale și mult mai mult timp petrecut în vămi.

Pentru business va fi un hard shock crede Sara Nor Adumitroaei care nu a votat pentru Brexit. Britanica locuiește de 4 ani în România unde s-a mutat după ce s-a îndrăgostit de George, un român care are de peste 20 de ani o firmă de construcții în Regatul Unit.

Au decis să își crească cei doi copii în România și tot aici și-a dezvoltat o afacere în domeniul esteticii dentare. A fost ușor să se lanseze în afaceri pentru că pregătirea ei de asistentă dentară din Marea Britanie i-a adus tot know how-ul de care avea nevoie. Nu a pregătit-o însă nimeni cu adevărat pentru lupta cu birocrația locală.

Sara nu se lasă însă cu una cu două și din 2015 a început să distribuie kit-uri de albire dentară în cabinetele medicilor stomatologi care nu au plecat încă la muncă în Marea Britanie. Și-a propus să facă românii să zâmbească cât mai mult și asta pentru că se simte extrem de bine primită aici. Nu s-a confruntat niciodată cu acte de rasism sau xenofobie și crede că tinerii au mult potențial în România și ar putea să și-l dezvolte mai bine aici. 

Regretă Brexitul, dar spune că se va bucura în continuare de drepturile europene prin prisma rezidenței pe care o are în România. 

Procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta marginal economia locală, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al României și ocupând ultimul loc în clasamentul celor mai mari 10 investitori străini direcți în România în 2018, arată o analiză a firmei de business information KeysFin.

 

Sara Nor Adumitroaei, antreprenor britanic în dialog cu Andreea Pietroșel