Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Supa de liliac, sursa noului coronavirus din China? De două ori fals (France24)

liliac_2.png

Sursa imaginii: 
France24

Mai multe imagini și filmulețe postate în mediul online în ultimele zile, dintre care unele au adunat sute de mii de vizualizări, lasă să se înțeleagă că chinezii din Wuhan care mănâncă lilieci ar fi la originea epidemiei cu noul coronavirus. Postările au creat un adevărat val de comentarii rasiste la adresa chinezilor deși, potrivit cercetărilor echipei Les Observateurs a postului TV France24, nici una din imaginile respective nu provine din China, majoritatea fiind din Micronezia și Indonezia. În plus, liliacul nu face parte din cultura gastronomică a Chinei, după cum a declart jurnaliștilor francezi un specialist chinez de la Universitatea din Beijing.

 

 

”Wuhan: coronavirusul se propagă datorită celebrei supe chinezești de liliac”, afirmă internatutul care a postat acest filmuleț pe Youtube în data de 23 ianuarie și care în câteva zile a ajuns la 40 000 de vizualizări.

Printr-o simplă căutare a cuvintelor cheie din postare, echipa Les Observateurs a descoperit că filmulețul nu are nici o legătură cu Wuhan și nici cu China, ci a fost făcut cu mai mult timp în urmă, într-un hotel de pe insula Palau din Micronezia.

Într-un alt video, publicat pe site-ul de știri din Hong Kong Apple Daily în data de 23 ianuarie, apare o tânără care mănâncă un liliac, într-un restaurant. ”Să mânânci liliac e ceva neobișnuit în China, dar la Wuhan nu e nimc nou”, scrie în prezentarea postării.

Filmulețul s-a viralizat (!) ulterior pe rețelele de socializare și a fost preluat de mass media de senzație, cum ar fi Daily Mail sau Russia Today, care, în plus, amintesc afirmațiile unor oameni de știință potrivit cărora între coronavirus și liliac ar exista o anumită legătură. Chiar site-ul Vice, considerat reputat și serios, a preluat filmulețul, cu titlul ”Supa de liliac responsabilă pentru coronavirus”, chiar dacă ulterior a modificat postarea.

Echipa Les Observateurs a constatat că filmulețul a fost postat inițial pe site-ul unei persoane care, într-adevăr, se prezintă ca fiind ”studentă la Wuhan”, dar care a precizat că este vorba despre o vacanță pe care a petrecut-o astă vară și care nu a confirmat că restaurantul în care s-a filmat ar fi în China.

Potrivit mai multor specialiști chestionați de echipa Les Observateurs, liliacul nu face parte din cultura gastronomică a Chinei. Guansheng Ma, director al departamentului Nutriție și gastronomie din cadrul Universității din Beijing spune cât se poate de clar: ”Consumul de carne de liliac este o practică inacceptabilă în cultura chineză”