Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a ajuns discursul anti-migranți al lui Viktor Orban la Ditrău

Peter Eckstein Kovacs desfiintare Sectie Speciala.jpg

Peter Eckstein-Kovacs crede că Secția Specială trebuie desființată (Sursa foto: Facebook/Peter Eckstein-Kovacs)
Peter Eckstein-Kovacs crede că Secția Specială trebuie desființată (Sursa foto: Facebook/Peter Eckstein-Kovacs)

Oamenii de acolo se uită, aproape exclusiv, numai la televiziunile din Ungaria, acolo se uită numai la propaganda anti-migrație a guvernului de la Budapesta. Au fost ziare mici, locale, pentru fiecare zonă din secuime. Astea au fost cumpărate, puse la un loc, și sunt trompete ale guvernului de la Budapesta, explică la RFI Peter Ekstein Kovacs, avocat și fost senator UDMR

Biserica Romano-Catolică se delimitează de scandalul de la Ditrău. Arhiepiscopia de Alba-Iulia transmite că poziția preotului din comuna harghiteană față de cei doi brutari din Sri Lanka nu coincide cu cea a bisericii. Reprezentanții Arhiepiscopiei invită comunitatea din Ditrău să aibă în vedere principiul iubirii și toleranței creștine. Sătenii, în frunte cu preotul catolic din comună, sunt supărați că o brutărie a angajat doi imigranți din Sri Lanka și se tem că aceștia vor crea probleme motiv pentru care cer expulzarea lor. Mai mult, gazdele celor doi brutari au fost amenințate, astfel că aceștia au fost nevoiți să se mute. Reprezentanţii UDMR spun că nu pot accepta incitarea la ură şi fac apel la calm, iar Avocatul Poporului, anunță că va face o anchetă, considerând că agresivitatea localnicilor este ”greu de înţeles”. Care este sursa fricilor de la Ditrău explică Peter Ekstein Kovacs, avocat și fost senator UDMR:

Sursele sunt multiple, dar cred că pe locul întâi este fără doar și poate influența mass mediei din Ungaria în zonă. Când zic mass media din Ungaria implicit mă gândesc și la presa locală de limbă maghiară din România, care sunt, cum să zic, o parte integrantă, sunt cumpărați de către firmele de media din Ungaria. Deci surse independente de informație pentru oamenii de acolo, care folosesc limba maghiară, nu prea sunt. Oamenii de acolo se uită, aproape exclusiv, numai la televiziunile din Ungaria, acolo se uită numai la propaganda anti-migrație a guvernului de la Budapesta. Ziarele au o influență mai mică, dar și aici au fost cumpărate ziarele locale din secuime. Aici nu există o presă centrală de limbă maghiară. Au fost ziare mici, locale, pentru fiecare zonă din secuime. Astea au fost cumpărate, puse la un loc, și sunt iarăși trompete ale guvernului de la Budapesta. 

Rep: Publicația regională Balkan Insight publică o analiză potrivit căreia Ungaria lui Viktor Orban varsă bani în presa de limbă maghiară, în educație, cluburi sportive, grădinițe, biserici din Transilvania…

Da, e ultra OK, mi se pare absolut de primit, de a investi în cultură, în sport, în mass media. Problema care este? Nu că se acordă stipendii, asta e fain. Ceea ce nu e OK e că aceste ajutoare, mai ales cele privitoare la presă, sunt împărțite absolut netransparent și absolut pe firmele și pe oamenii care sunt supuși regimului. Și astfel se frânge, pe undeva, echilibrul care ar trebui să fie în presa de limbă maghiară din România. 

Rep: Exact! Care este costul cu care vine mărinimia Ungariei lui Viktor Orban?

Aici (n.r. în secuime) ziarele online și celelalte instituții media nu prea pot să supraviețuiască din bani comerciali și atuncea ei trebuie să primească stipendii ca să reziste, ori existența lor este totuși important. Din moment ce acești bani nu vin din interior, din România, ci vin din Ungaria, atuncea sunt condiții politice ca să primească aceste ajutoare.  Asta este clar ca bună ziua…  Exemple concrete au fost totuși arătate și de ziariști de investigație care arată concret că o firmă absolute neînsemnată, de undeva din Bihor, beneficiază de milioane de euro ca să cumpere ziare în România și să impună punctul de vedere al guvernului de la Budapesta. 

Rep: În condițiile în care presa maghiară este dominată de Ungaria, care este prețul plătit de UDMR pentru a ajunge la alegători?

UDMR pe undeva a devenit un partener supus al guvernului și al partidului de guvernământ din Ungaria. Sunt câteva publicații care sunt, formal cel puțin, sub obrocul UDMR-ului, dar acestea, cum să zic, dansează totuși cum se cântă la Budapesta. Ei nu sunt o insulă de formatori de opinie independenți. Nici vorbă! Sunt foarte, foarte puține insule care mai sunt indepente și care vorbesc obiectiv despre problemele oamenilor din zonă. 

Rep: Liderii UDMR au dat un comunicat în care spun că trebuie stopate dezinformarea și incitarea la ură. Ce pot face ei concret însă?

Totuși vorbim despre o comună, o comună mare de altfel, din județul Harghita unde consiliul local, consiliul județean, toate sunt în mâinile UDMR-ului. Cred că declarația UDMR-ului dată în cauză este una corectă. Singurul lucru, probabil vine cam târziu. S-a dat acest comunicat după ce acest caz de xenofobie 100% din Ditrău a ajuns și pe plan național și tinde și pe plan internațional să fie promovat. Si atunci s-au trezit și au dat o declarație corectă, nu zic nu. Nu poți să susții o astfel de acțiune de xenofobie, de nerespectare până la urmă a legilor românești. E o rușine, dacă vreți, pentru cei care instigă acolo la acte de xenofobie pentru că totuși sunt parte a unei minorități și sunt cetățeni români.