Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


EU Talks, la Ungheni. Despre viitor, la liceul din care se vede Europa

poza_drapel_ungheni.jpg

Sursa imaginii: 
Delegația UE la Chișinău

”Cum vedeți orașul Ungheni peste cinci ani?” – ”De fapt, am vrea să aflăm noi de la dumneavoastră cum vedeți viitorul orașului în care v-ați născut și în care locuiți”. Cam în această cheie a decurs discuția dintre tinerii de la Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” din Ungheni și oaspeții lor, Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene și Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei în R.Moldova.

Astfel, Delegația UE a reluat, recent, seria de evenimente ”EU Talks/ Vorbește cu Europa”, organizată în cadrul Campaniei naționale de informare ”Uniunea Europeană - Republica Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri”.

Cei doi invitați le-au vorbit tinerilor despre calea pe care au parcurs-o țările lor natale - Slovacia, respectiv Polonia - spre Uniunea Europeană, într-o perioadă în care ei erau tocmai de vârsta actualilor liceeni de la Ungheni. Totodată, ei s-au referit la sprijinul pe care UE îl oferă astăzi vecinilor comunitari, inclusiv prin programe destinate tinerilor.

”Vrem să vă arătăm beneficiile tangibile pe care le generează asistența Uniunii Europene pentru elevi, studenți și profesori, pentru familiile voastre, pentru comunitatea în care locuiți și pentru întreaga țară. O facem prin proiecte comunitare și prin activism civic, o facem prin exemple de bune practici și povești de succes inedite”, a spus ambasadorul Peter Michalko.

Provocarea de a-ți urma visul

”Știm că aveți vise mari, știm că vă doriți să descoperiți lumea și să vă realizați ca personalitate. Noi vrem să vă ajutăm, oferindu-vă informație. Vă vom spune care este calea cea mai rapidă și mai sigură ca să accedeți la ele și cum aceste oportunități vă pot schimba viața de zi cu zi aici, la voi acasă”, a adăugat șeful Delegației UE în R.Moldova.

”Bănuiesc că de la voi, de la ultimul etaj, se vede Europa. Rămâne să aduceți Europa aici, acasă”, le-a spus, la rândul său tinerilor ungheneni, Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei. Diplomatul a menționat că Uniunea Europeană se află în R.Moldova nu pentru a face lucrul societății moldovenești, ci pentru a fi o trambulină care să le ofere oamenilor o cale de dezvoltare. ”UE nu este o zână care să facă minuni, este nevoie de implicarea comunității”.

Elevii au acceptat provocarea. Ei le-au vorbit celor doi ambasadori despre planurile lor de viitor, despre felul în care văd ei soluționarea problemelor din orașul lor natal și, de ce nu?, a problemelor globale, și i-au întrebat cât de mult se deosebește școala de azi de cea de pe timpul când actualii diplomați erau liceeni. ”Să știți că voi, astăzi, aveți mult mai multe posibilități decât erau pe timpul nostru și ar fi mare păcat să nu profitați de ele”, au spus cei doi dimplomați. 

Despre oportunitățile UE pentru tineri

Pentru ca liceenii de la ”Vasile Alecsandri” să poată afla chiar din prima sursă despre numeroasele oportunități de dezvoltare personală și profesională oferite de UE, la Ungheni au venit reprezentanții programelor europene pentru tineri. Ei le-au vorbit despre Erasmus+, despre eTwinning și EU4Youth, le-au explicat cum pot să acceadă la aceste programe, trăind experiențe de neuitat. Dovadă că totul este posibil au fost eroii a trei spoturi video, care au beneficiat în ultimii ani de oportunitățile pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziția tinerilor.

Campania națională de informare ”UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” a fost lansată la 19 septembrie 2019 printr-un eveniment ”EU Talks/ Vorbește cu Europa”. A urmat turneul Tinerilor Ambasadori Europeni care, timp de două săptămâni, au vizitat zece școli din țară, unde le-au vorbit elevilor despre valorile UE și despre numeroasele oportunități oferite tinerilor de Uniunea Europeană. În lunile octombrie-noiembrie 2019, în toate raioanele Republicii Moldova s-a desfășurat o lecție specială, dedicată programele UE pentru tineri. Lecția a implicat 33.000 de elevi din ciclul liceal și 1800 de profesori din peste 500 de școli.

Campania continuă cu o nouă serie de evenimente ”EU Talks/Vorbește cu Europa”, care se vor ține în localitățile Cahul, Comrat, Bălți, Leova. Campania își propune sporirea nivelului public de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de UE cetățenilor Republicii Moldova. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre EU Talks, la Ungheni