Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus | Autoritățile române se pregătesc pentru “cel mai rău scenariu”

victor_costache.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Victor Costache

Autoritățile române se pregătesc pentru “cel mai rău scenariu” în caz că va ajunge și la noi coronavirusul din China. Ministrul Sănătății a anunțat, în urmă cu puțin timp, că Guvernul va cumpăra în regim de urgență echipamente de protecție, precum seturi de suport respirator sau substanțe de dezinfectare, în contextul epidemiei de coronavirus din China. De asemenea, vor fi dotate cu kituri pentru detectarea infecției încă două spitale din țară, respectiv Iași și Cluj, pe lângă Institutul Matei Balș din Capitală.

La nivel național există acum 1.000 de kituri pentru diagnosticarea bolii, a mai spus ministrul Sănătății, la finalul unei ședințe organizate la MAI, la care a fost prezent și ministrul de Interne, Marcel Vela. Victor Costache a precizat că în următoarea ședință a Guvernului va fi adoptată o ordonanță de urgență prin care vor fi achiziționațe echipamentele necesare în caz că vor apărea și în România cazuri de infectare cu coronavirus. “Scopul este de a fi pregătiți în eventualitatea propagării virusului în țara noastră”, a spus Victor Costache.

„Am decis să fie achiziționate în regim de urgență echipamente individuale de protecție, camere speciale de izolare, seturi suport cardiorespirator, substanțe dezinfectare, filtre pentru echipamente de izolare. În 45 de zile vom stabili un stoc național de rezervă. Alimentarea lui trebuie sa fie permanentă. Totul se face prin DSU și Ministerul Sănătații”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.

Ministrul Sănănătății a adăugat că nu e cazul ca populația să intre în panică și a făcut o comparație cu virusul H1N1, care a făcut mult mai multe victime în 2009, cu o rată a mortalității mult mai mare, decât noul coronavirus din China.

“Suntem departe de ce am trecut, prin ce am trecut în anii anteriori, dar e bine să fim pregătiți. Luăm aceste măsuri ca să nu mai descoperim în fiecare an crizele și să existe niște stocuri naționale pentru situații de urgență”, a mai spus ministrul Sănătății.

Numărul deceselor confirmate provocate de coronavirus în China a ajuns la 304 morţi, după ce autorităţile din provincia Hubei, focarul epidemiei, au anunţat duminică 45 de noi decese. Astăzi, a fost înregistrat și primul deces în afara teritoriului Chinei, în Filipine, astfel că bilanțul total se ridică la 305 morți. În total, coronavirusul a provocat peste 14.000 de îmbolnăviri.