Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorin Ioniță: Autoritățile, total în off-side la Ditrău

ionita.jpg

Sorin Ioniță, președintele Expert Forum
Sursa imaginii: 
Facebook/Sorin Ioniță

Nu știu ce să facă. Ei dau din colț în colț. Nu poți să te duci să arestezi un sat sau jumate din sat, cam ăsta e nivelul la care lumea se opune. Pe de altă parte nici nu știu cum să procedeze pe sistemul nou, de secol 21. Deci cum să explici oamenilor că statul de drept nu permite să se întâmple ce s-a întâmplat. Nu ai voie să ameninți. Nici pe aicei străni, nici pe acei care îi găzduiesc, și care sunt de-ai tăi, și nici pe patron. 

Inspecția Muncii face verificări la brutăria din Ditrău. Unii localnici - foşti angajaţi - au acuzat condițiile de muncă, modul de salarizare şi comportamentul patronului. Referitor la cei doi muncitori srilankezi, Dorin Male, șeful ITM Harghita, a declarat pentru Agerpres că a fost făcut deja un control, împreună cu Biroul de Imigrări, iar constatarea a fost că lucrează în mod legal. Controlul a venit la cererea ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care s-a declarat suprinsă de atitudinea discriminatoare a comunității față de cei doi. Sâmbătă, peste 300 de persoane au participat, la Ditrău, la o adunare populară, iar oamenii au insistat că nu vor imigranți în satul lor. Ulterior polițiștii din Harghita au deschis un dosar penal pentru incitare la ură și discriminare. Unde au greșit autoritățile și ce se poate face? Autoritatea este total în off-side spune la RFI Sorin Ioniță de la Expert Forum:

Și acuma dacă s-a sesizat oricum nu știe ce să facă. Ei dau din colț în colț. Nu poți să te duci să arestezi un sat sau jumate din sat, cam ăsta e nivelul la care lumea se opune. Pe de altă parte nici nu știu cum să procedeze pe sistemul nou, de secol 21. Deci cum să explici oamenilor că statul de drept nu permite să se întâmple ce s-a întâmplat. Nu ai voie să ameninți. Nici pe aicei străni, nici pe acei care îi găzduiesc, și care sunt de-ai tăi, și nici pe patron. 

(...) Avem acest caz, este o avertizare timpurie, haideți să facem o discuție în societatea noastră, și la București și la Miercurea Ciuc și la Ditrău, ce vom face în viitor. Este doar începutul. Asta trebuie să știe românii, românii-români, românii-maghiari, toată lumea. E imposibil să reziști valului de globalizare. Vor veni muncitori străini. Ei sunt în orașele mari din România. Nu este altcineva cine să muncească. Slujbe de tip construcții, îi vedeți pe schele pe blocuri în București. Și vor fi și pe la țară, poate chiar mână de lucru în agricultură.