Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvați Copiii: Avem multe cazuri în care fete de 17 ani sunt la a treia sarcină

Mortalitatea infantilă a scăzut simțitor în ultimii ani în România, dar există încă o discrepanță evidentă între județe și între mediul urban și cel rural. Este concluzia centrală a unui raport al Organizaţiei ”Salvaţi Copiii”. Studiul arată că, la nivel național, media mortalității infantile a scăzut de la 10 la 6 copii decedați la mia de locuitori. Totuși, dacă în zona Bucureștiului mortalitatea infantilă este de 3,3 la mie, în Tulcea, Botoșani sau Sălaj  este de până la 4 ori mai mare. La RFI, președinta Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, spune că România are nevoie urgentă de investiții în maternități și în secțiile de nou-născuți. Pe de altă parte, sărăcia este una din principalele cauze ale ratei ridicate a mortalității infantile, afirmă Gabriela Alexandrescu.

Rata mortalităţii infantile a coborât în Bucureşti la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, peste dublul mediei naţionale, conform Organizaţiei ”Salvaţi Copiii”, care remarcă faptul că, deşi rata mortalităţii infantile a scăzut în ceea ce priveşte media pe ţară, la 6 la mia de copii născuţi vii, potrivit datelor finale ale Institutului Naţional de Statistică, procesate pentru anul 2018, există clivaje cronice între judeţe, precum şi între urban şi rural. Organizaţia dă ca exemplu judeţul Botoşani, unde rata mortalităţii infantile în rural este de trei ori mai mare decât la oraş, unde mamele au acces la servicii medicale constante.

Judeţele cu cea mai dramatică rată:

Tulcea – 14,7 la mia de copii născuţi vii

Botoşani – 12 la mia de copii născuţi vii

Sălaj – 11,1 la mia de copii născuţi vii

Judeţele unde şansa la viaţă este optimistă:

Dâmboviţa – 3 la mia de copii născuţi vii

Ilfov – 4 la mia de copii născuţi vii

Bucureşti – 3,3 la mia de copii născuţi vii

”Este o încălcare a dreptului la viaţă”

„Clivajul uriaş între câteva judeţe ale ţării ne arată că şansa la viaţă a nou-născuţilor depinde de accesul la servicii medicale şi de dotare a maternităţilor cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci şi o încălcare a dreptului la viaţă. Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităţilor şi să dezvoltăm programul de combatere a mortalităţii infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială şi continuăm să punem presiune pe autorităţi, să facă din maternităţi o prioritate zero”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

O discrepanţă se observă şi în ceea ce priveşte şansa la viaţă a copiilor care se nasc în mediul rural. În toate judeţele, cu excepţia Ilfovului, rata mortalităţii infantile este sensibil mai mare în mediul rural faţă de mediul urban, dar în Botoşani situaţia este dramatică: 16,6 (rural) faţă de 5,6 (urban) la mia de copii născuţi vii.

În interviul acordat RFI, Gabriela Alexandrescu atrage atenția că în România sunt îngrijorător de multe cazuri de fete care la 17 ani sunt deja la a treia sarcină.

Ascultă:

Organizaţia Salvaţi Copiii România a anunţat demararea unui amplu proiect de dotare a secţiilor pentru nou-născuţi, cu o investiţie totală de aproximativ un milion de Euro, în 2020. Parte a programului de combatere a mortalităţii infantile, Salvaţi Copiii România va achiziţiona, pe parcursul anului 2020, aparatură medicală de ultimă generaţie pentru 35 de maternităţi şi secţii de terapie intensivă neonatală şi pediatrie. În perioada 2012-2019, organizaţia a reuşit să doteze 96 de maternităţi din toate judeţele ţării, cu 630 de echipamente medicale, în valoare totală de cinci milioane de Euro.

Organizaţia ”Salvaţi Copiii” aminteşte că până pe 25 mai, fiecare contribuabil poate descărca Formularul 230 sau Declaraţia Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza, direcţionând astfel către organizaţie 3,5% din impozitul pe venit.

Ascultă interviul integral acordat RFI de președinta Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu:

 
Președinta Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, despre mortalitatea infantilă