Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Să fii bolnav de cancer în România înseamnă doar necaz. 142 de morți pe zi, mulți cu șanse de supraviețuire"

spital_romania.jpg

679 de cetățeni români din străinătate au fost confirmați cu COVID-19
Sursa imaginii: 
pixabay.com (ilustrație)

Să fii bolnav de cancer în România înseamnă doar necaz. Pacientul nu luptă cu boala atât cât luptă cu sistemul", este mesajul transmis de Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România, astăzi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Bolnavul se lovește mai întâi de lipsa banilor din sistemul de sănătate pentru investigațiile primare, stabilirea diagnosticului și începerea unui tratament și atunci când termină de făcut aceste investigații, nu găsește medicamentele prescrise de medic, mai spune Cezar Irimia, care reclamă lipsa unui plan național dar și a unui registru pentru cancer. Statistica GLOBOCAN pe 2018 arată că 142 de români, copii și adulți, mor zilnic din cauza cancerului, mai spune Cezar Irimia.

"Din 2001, noi am cerut Registru și Program Național de Cancer...Iată că au trecut 19 ani în care nu s-au realizat aceste lucruri primordiale pentru noi, pacienții. Registrul Național de Cancer, din varii motive, nu a fost dezvoltat în România, cu toate că au fost începute mai multe registre și nu au fost finalizate, în timp ce Planul Național de Combatere a Cancerului, din 2016 stă în sertare. Nu s-a întâmplat nimic. Acum cei din noua conducere se gândesc la implementarea unui plan național de cancer care să cuprindă, bineînțeles și acel registru", spune la RFI, Cezar Irimia, președintele Asociației Pacienților cu Cancer. 

Potrivit acestuia, "în România, potrivit datelor făcute de IMAS într-un sondaj în 2018, sunt 850.000 de pacienți iar în tratament sunt 115.000. Restul sunt cu monitorizare și cu boala în remisie sau chiar vindecați. Ceea ce vă mai pot spune este că în România, zilnic, conform statisticii GLOBOCAN, mor 142 de români din patologia oncologică, mulți dintre ei cu șanse reale de supraviețuire, chiar de vindecare, dacă ar fi avut parte de un sistem care să aibă grijă de ei nu să-i plimbe pe la toate ușile și pe la toate farmaciile.Suntem pe ultimul loc în Europa la finanțarea sistemului de sănătate, și pe primul loc la mortalitatea prin cancer", adaugă Cezar Irimia. 

Referitor la măsura prin care pacienții cu cancer vor fi operați gratuit, din aprilie, și în sistemul privat, Cezar Irimia a spus: "Este o măsură bună deoarece sistemul de sănătate de stat este copleșit, iar gratuitatea în sistemul privat cu decontare de la casa de sănătate este un beneficiu real pentru pacientul cu cancer. Asta nu înseamnă că anumiți pacienți vor fi discriminați. Noi vom monitoriza foarte bine măsurile luate de Ministerul Sănătății. Noi am cerut să nu fie niciun fel de coplată în aceste măsuri, iar președintele CNAS ne-a promis că nu va fi".

Anual, la nivelul Uniunii Europene, 3,5 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Aceasta este o problemă de sănătate gravă, care va afecta în mod direct 40 % dintre cetățenii UE, spune Comisia Europeană. Instituția a lansat o consultare publică la nivelul UE cu privire la Planul european de luptă împotriva cancerului. 

După cum a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Comisia va prezenta un plan european cu scopul de a reduce suferința provocată de cancer și va sprijini statele membre în îmbunătățirea gestionării și îngrijirii necesare în cazul acestei boli.

Cu toții avem un prieten, un coleg sau o rudă care s-a confruntat cu această problemă. Cu toții am trăit aceeași senzație de tristețe și de neajutorare. Însă există ceva ce putem face - individual și împreună. La nivelul statelor membre și la nivelul Uniunii Europene. Desigur, nu pornim de la zero. Dar putem face mult mai mult decât ce facem în momentul de față. Astăzi, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, ne angajăm pe o cale comună care va conduce la Planul de acțiune european de luptă împotriva cancerului. Împreună putem schimba lucrurile: prin prevenire și cercetare, printr-o nouă strategie în materie de date și prin egalitatea de tratament  în întreaga Europă.”, a declarat Ursula von der Leyen.

 

 
Cezar Irimia, președintele ABC, în dialog cu Mirela Dădăcuș