Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emil Boc despre cazul muncitorilor din Sri Lanka: ”Astfel de atitudini intolerante pot naște monștri!”

boc_nou.jpg

”Astfel de atitudini intolerante, pot naște monștri!”, spune primarului Clujului Emil Boc despre cazul muncitorilor din Sri Lanka
”Astfel de atitudini intolerante, pot naște monștri!”, spune primarului Clujului Emil Boc despre cazul muncitorilor din Sri Lanka
Sursa imaginii: 
Facebook/Emil Boc

Scandalul discriminării angajaților originari din Sri Lanka, ce munceau într-o brutărie din Ditrău, județul Harghita, a ajuns și în Cluj-Napoca. Treisprezece cetățeni ai Clujului au reclamat la nu mai puțin de opt instituții de stat că pe strada lor s-au mutat…niște străini. Ce crede primarul Emil Boc despre atitudinea cetățenilor din orașul care în 2014 era declarat ”Cel mai prietenos și tolerant cu străinii”?

După ce situația srilankezilor din Harghita a fost făcută publică, iar vestea protestelor localnicilor din Ditrău a făcut înconjurul României, la Cluj-Napoca a fost semnalată o situație similară. 13 cetățeni ai municipiului Cluj-Napoca s-au declarat deranjați de faptul că pe strada lor, strada Lăpușului, s-au mutat mai mulți străini, angajați ai unui restaurant din oraș. Sub influența ultimelor evenimente, clujenii au presupus că este vorba tot despre muncitori din Sri Lanka. Clujenii îngrijorați au semnat o petiție pe care au trimis-o către opt instituții de stat, printre care Serviciul de Imigrari, Inspecția Muncii și chiar SRI. Angajații Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj au făcut verificări în teren și au constatat că acolo locuiesc 22 de srilankezi care aveau toate formele legale, ba mai mult, nici măcar nu au deranjat liniștea publică, spun autoritățile.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, spune că astfel de atitudini intolerante pot naște monștri.

”Trebuie oprite aceste lucruri, pentru că aceste gesturi mici pot naște monștri mari pe termen lung. Uitați-vă cum au pornit marile confruntări și marile conflagrații mondiale, marile tensiuni: de la asemenea intoleranțe, de la incapacitatea de a-l accepta pe celălalt așa cum este el. De acolo se nasc monștrii viitorului. Astfel de lucruri trebuie oprite din timp, dacă vrem să avem o lume și o Europă în care copiii noștri, nepoții noștri să nu poarte teama unor confruntări, unor tensiuni sau, Doamne ferește, a unor războaie. Important este semnalul pe care autoritățile statului, reprezentanții oficiali ai administrațiilor locale, care trebuie să fie purtătorii de mesaj și de imagine, să educe și să ajute la cultura civică pentru a cultiva și a menține climatul de toleranță și de încredere”, a declarat primarul Emil Boc. 

În Cluj-Napoca, sunt înregistrați la Serviciul pentru Imigrări peste 12.000 de străini, dintre care cei mai mulți sunt din țări ale Uniunii Europene. Au venit aici fie pentru studii, fie să muncească ori pentru reîntregirea familiei. Cei mai numeroși străini non-UE veniți la Cluj sunt vietnamezi, aproximativ 740. De asemenea, aici sunt înregistrați și aproximativ 100 de srilankezi. Doar anul trecut, Serviciul pentru Imigrări a primit peste 1.100 de cereri pentru eliberarea avizului de muncă pentru străini.

Petiția clujenilor deranjați de străinii de pe strada lor vine în contextul în care municipiul Cluj-Napoca și-a construit un brand care include și atitudinea primitoare a localnicilor. 

Cluj-Napoca a fost declarat, pentru prima dată în 2014, ”Cel mai prietenos și tolerant cu străinii oraș din Europa”. Însă studiul publicat atunci de Daily Mail se referea mai mult la prezența turiștilor, decât la străinii veniți să trăiască și să muncească în inima Transilvaniei.