Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Epidemia de gripă, declarată oficial în România. 18 decese

patru_noi_decese_gripa.jpg

Image source: 
pixabay.com

Autorităţile sanitare au declarat oficial joi epidemie de gripă, în condiţiile în care numărul total al deceselor a ajuns la 18, transmite news.ro.

Având în vedere faptul că în această săptămână ( săptămâna 27.01.2020 – 02.02.2020):  s-a înregistrat o creştere foarte mare (de peste 99%) a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare), activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă, rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%, se concluzionează că gripa evoluează epidemic”, a anunţat joi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Tot joi au fost confirmat încă două decese provocate de gripă, bilanţul ajungând astfel la 18 persoane.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 49 de ani, din judeţul Mureş, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09.

A 18-a victimă este un băieţel în vârstă de 1 an şi 6 luni, din judeţul Neamţ, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09.

Au fost raportate la nivel naţional 7022 cazuri de gripă clinică, răspândite pe  întreg teritoriul ţării, un număr aproape dublu faţă de cele raportate în săptămâna   precedentă (3645) şi faţă de cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (3455 cazuri).

 La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă  clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 171.081, cu 17.5% mai mare comparativ cu cel  înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (145.622) şi cu 66.1% mai mare  comparativ cu cel din săptămâna anterioară (102.981).