Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avocatul Poporului: În cazul Ditrău există un conflict local mai vechi

Avocat Popor caz Ditrau conflict local vechi.jpg

Renate Weber critică agresivitatea unor localnici din Ditrău (Sursa foto: Facebook/Avocatul Poporului)
Renate Weber critică agresivitatea unor localnici din Ditrău (Sursa foto: Facebook/Avocatul Poporului)

Avocatul Poporului a publicat rezultatul anchetei sale în cazul Ditrău. Instituția condusă de Renate Weber arată că tensiunile din comuna harghiteană au pornit din cauza unui conflict mai vechi între brutărie și foști angajați. Apariția celor doi cetățeni din Sri Lanka a acutizat acest conflict.

Avocatul Poporului arată într-un comunicat că în cazul Ditrău există un conflict local mai vechi, de natură economică, între brutărie și câțiva foști angajați.

Apariția celor doi cetățeni din Sri Lanka a acutizat acest conflict și a dus la manifestări excesive și intolerante din partea mai multor localnici, spune Avocatul Poporului: ”Un rol însemnat l-au jucat și lipsa de informație, dar și temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reținem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului. Trebuie menționat că situația de mai sus a fost posibilă și în contextul unor informații eronate și nefundamentate venite din surse mass-media. Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute rețele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemența manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spațiul virtual”.

Avocatul Poporului constată că situația s-a calmat, comunitatea regretă că s-a ajuns la acest conflict, iar cei doi muncitori din Sri Lanka se simt în siguranță.

Instituția condusă de Renate Weber spune că primarul din Ditrău a gestionat corespunzător situația și a făcut tot ce era posibil pentru a evita escaladarea conflictului.