Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul din Ditrău la RFI: Rasiști sunt și la noi în comună, dar nu trebuie generalizat

primar_ditrau_rasisti_comuna_generalizat.jpg

Cazul Ditrău, în atenția Avocatului Poporului (Sursa foto: wikipedia)
Cazul Ditrău, în atenția Avocatului Poporului (Sursa foto: wikipedia)

Concluziile Avocatului Poporului în cazul conflictului din Ditrău sunt realiste. O spune la RFI primarul localității din județul Harghita, unde mai mulți localnici s-au revoltat după angajarea a doi muncitori din Sri Lanka la o brutărie.

Avocatul Poporului a stabilit că în cazul Ditrău a fost vorba de un conflict mai vechi între brutărie și foști angajați, acutizat de prezența lucrătorilor asiatici.

Instituția condusă de Renate Weber vorbește de asemenea despre manifestări excesive și intolerante ale mai multor localnici.

Primarul din Ditrău, Puskas Elemer, spune la RFI că nu toți localnicii din comună sunt rasiști: ”Nu putem generaliza pe toată comuna opinia câtorva oameni care și-au dat opinia, nu știu, rasistă sau xenofobă (oftează adânc). Probabil că sunt și la noi, în comunitatea noastră. În toate comunitățile țării sunt oameni mai rasiști, mai xenofobi, care nu-i acceptă pe străini”.

Puskas Elemer consideră corecte concluziile raportului realizat de Avocatul Poporului: ”Mi se pare că este o concluzie reală, mai ales la sfârșitul acestui demers al Avocatului Poporului, acolo amintește că trebuie elaborat un raport privind discursul instigator, care va aborda pe chestiunea lipsei de reglementare a mediului online, asta chiar lipsește la ora actuală în România”.

 

”Discursul presei din Ungaria are rezultatul la noi”

 

Primarul comunei Ditrău admite că localnicii au fost influențați de presa din Ungaria: ”Probabil că discursul mass-mediei din Ungaria are rezultatul la noi, dar haideți să vă întreb ceva: dacă ne uităm la un film american, cine este băiatul rău, care dă cu bombe? Și filmele americane și nu vreau să mă facă cineva rasist, în filmele americane apar arabi sau oameni de culoare, care vin cu bombe, cu nu știu ce și probabil știți cum e...”.

Atenționat că nu se poate face o legătură directă între aceste situații și migranții din Sri Lanka, veniți la muncă în Ditrău, cu acte în regulă, primarul a replicat: ”Asta cu oamenii care sunt migranți asta cred că a fost o greșeală totală. Cineva a confundat în comună că au venit sau vin migranții și nu știu ce fac aici cu noi, au confundat și din această confuzie a ieșit această problemă nefavorabilă pentru comună”.

 
Primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, despre raportul Avocatului Poporului