Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


48% dintre apelurile la 112 făcute în 2019 au fost false

Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS: Cele mai multe apeluri non urgente sunt făcute din buzunar din cauză că oamenii uită să își blocheze telefonul.

Numărul apelurilor false la 112 rămâne ridicat. Datele sunt publicate de STS de Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112.

Aproape jumătate dintre cele 11,3 milioane de telefoane date de români anul trecut la numărul unic de urgență au fost non urgente sau false. Amenzile însă au crescut. Un apel fals la 112 atrage o contravenție de până la 5000 de RON.

Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS: "E important să fim responsabili când apelam 112 și să o facem atunci când e o urgență".  Apelarea responsabilă poate salva o viață mai spune purtătorul de cuvânt al STS.

Cele mai multe apeluri non urgente sunt făcute din buzunar

Chiar și după 16 ani de la implementarea numărului de urgență în România, cele mai multe apeluri non urgente sunt făcute tot din buzunar și asta din cauză că oamenii uită să își blocheze telefonul, spune la RFI Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS.

În cazul în care sunăm din greșeală la 112 nu trebuie să închidem, ci să rămânem pe fir și sa spunem că am apelat din greșeală. Se câștiga astfel mult timp care poate fi folosit de operatori în caz de urgență.

 

 
Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS