Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Funcționară din Primăria Timișoara, trimisă la comisia de disciplină fiindcă a stat pe Facebook în timpul serviciului

tm.jpg

Femeia ar fi  petrecut pe Facebook peste 42 de ore, din cele 80 pontate în luna decembrie 2019.
Femeia ar fi petrecut pe Facebook peste 42 de ore, din cele 80 pontate în luna decembrie 2019.
Image source: 
RFI/Otilia Ghițescu

Un funcționar din Primăria Timișoara a ajuns în fața comisiei de disciplină a instituției, după ce primarul a reclamat-o că stă prea mult timp pe internet, în interes personal. Potrivit datelor luate de pe serverul PMT, femeia ar fi petrecut pe Facebook peste 42 de ore, din cele 80 pontate în luna decembrie 2019. De muncit, ar fi muncit 2 ore.

Mirela Toc este angajată a Biroului Salubrizare din Primăria Timișoara și va fi judecată în comisia de disciplină a instituției. Ea a fost reclamată chiar de primarul Nicolae Robu. Acesta susține că femeia ar fi lucrat, în decembrie 2019, doar 2 ore. În rest, ar fi stat pe Internet.  

Potrivit sesizării depuse de primarul Nicolae Robu, funcționara ar fi folosit în interes personal calculatorul de la birou, timp de exact 52 de ore și 30 de minute! Datele folosite de edil, extrase de pe serverul instituției, arată că Mirela Toc ar fi stat pe Facebook peste 42 de ore. Femeia ar fi accesat și alte rețele de socializare, dar și site-uri de știri sau magazine online. „Conform fișei de pontaj, Mirela Adriana Toc a avut 10 zile lucrătoare pontate în luna decembrie 2019, cumulând 80 de ore lucrate. Din totalul de 80 de ore, aproximativ 52 ore și 30 minute a desfășurat  activități de pe calculatorul de serviciu în scop personal. Adică aprox. 65% din orele lucrate în luna decembrie nu a muncit în interesul PMT și pentru timișoreni”, scrie în sesizarea semnată de Nicolae Robu. 

Prima înfățișare în fața comisiei de disciplină a avut loc deja și s-a soldat cu o amânare. Femeia a solicitat mai multe documente și a susținut că membrii comisiei nu îndeplinesc condițiile legale pentru a-i verifica situația. „Șefii mei. care au atribuții în domeniul salubrizării, nu au făcut sesizări împotriva mea (...) Nu poate (primarul – n.r) să dovedească că m-am uitat pe Facebook 52 de ore (...)  Știam că sunt urmărită, Tocmai de aceea nici n-am accesat de pe calculatorul de serviciu”, susține Mirela Toc. 

Al doilea motiv pentru care a fost sesizată comisia de disciplină este „îndeplinirea deficitară a atribuțiilor din fișa de post”. Potrivit primarului Robu, în luna decembrie, funcționara ar fi muncit efectiv „aproximativ 2 ore (o oră pe traseu + maxim o oră drum dus / întors de la sediul primăriei)”. Printre atribuțiile de serviciu ale Mirelei Toc ar fi și inventarierea deșeurilor abandonate pe domeniul public. Ea ar fi trimis doar 9 fotografii, într-un interval de mai puțin de o oră. 

Mirela Toc susține că este hărțuită de Nicolae Robu și va face sesizare la Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Femeia a protestat în 2017, de una singură, în fața Primăriei Timișoara. Ea acuza mai multe ilegalități și spunea că este persecutată de șefii instituției „deoarece deranjează tot mai intens”. Mirela Toc a fost angajată a fostei direcții tehnice a PMT, apoi s-a ocupat de relația cu asociațiile de proprietari. O vreme a lucrat și la Serviciul Relaționare cu Cetățenii, iar din primăvara lui 2019 este la Biroul Salubrizare, unde a reclamat că a primit un birou prea mic. Mirela Toc este și avertizor de integritate. Cazul ei va fi judecat de comisia de disciplină în 18 februarie. Primarul Nicolae Robu nu a vrut să comenteze situația.