Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnaliștii, scutiți de impozitul pe venit: “Conflict de interese. Va crește cantitatea de mizerie din presă”

Jurnaliștii sunt la un pas de a fi scutiți de impozitului pe venit: măsura propusă de PSD, ALDE și PMP a fost adoptată de deputați, for decizional, iar proiectul de lege merge la președintele Iohannis, pentru promulgare. 

Inițiatorii au arătat că  ”presa din România se află într-o situație economică foarte dificilă” și în consecință ”piața mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă”. Din acest motiv, inițiatorii apreciază că este nevoie de promovarea unui tratament fiscal special pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, precum și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală obținute din jurnalism. Ar urma să beneficieze și personalul tehnic.

În aparență proiectul sună bine. DOAR ÎN APARENȚĂ: Legea aprobată în an electoral aduce însă  în discuție conflictul de interese. Mai mult, adevărații beneficiari ar urma să fie marile trusturi și patronii de presă, comentează, la RFI, Mircea Toma, de la ActiveWatch:

Vor câștiga în primul rând companiile mari de media. Pentru că sunt scutite de impozite și veniturile tehnicienilor.  (…) Legea aduce în discuție și conflictul de interese. Pentru că tu intri într-o categorie profesională specială. Ai putea să fii pus în situația de a critica specialii din România, nu? Păi mai ai tu tupeul să ieși public și să vorbești despre pensii speciale, când replica în momentul doi poate fi Și tu ești special? Va crește proporțional cantitatea de mizerie din mass-media și vor beneficia în primul rând patronii de presă mari care produc ceea ce știm. Ascultă AICI interviul integral: