Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ștefan Vlaston: Calitatea cadrelor didactice e o problemă mare

Problema calității profesorilor este de multă vreme discutată. Se titularizează profesori cu medii la intrare în învățământ de 5, 6 deși regula ar fi fost 7, spune președintele Asociației Edu Cer, Ștefan Vlaston. 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îi cere președintelui să promulge modificările aduse de senatori legii educației. Printre acestea se află reducerea numărului de copii dintr-o clasă, transport gratuit pentru elevi sau eliminearea numărului maxim de mandate în cazul rectorilor. Această ultimă modificare stârnește nemulțumirea studenților care vorbesc despre totalitarism universitar. Cel mai bine ar fi fost să rămână două mandate, nu poți să fii rector pe viață spune la RFI președintele Asociației Edu Cer, Ștefan Vlaston. 

Potrivit schimbărilor operate de senatori, programa școlară va acoperi 65% din orele de predare și evaluare, iar restul de 35% va fi la dispoziția profesorului, cu 10 procente mai mult decât în prezent. Prevederea este foarte bună, spune Ștefan Vlaston, în măsura în care profesorul este capabil să adapteze demersul didactic și de învățare la elevii săi:

  

E foarte complicat să ai o programă care să funcționeze exact la fel și în mediul rural, și în urban, și la școli foarte bune și la școli foarte slabe. Pentru a-și face înțeles demersul, profesorul trebuie să aibă liberatea să facă orele pe care le crede dânsul utile elevilor cărora li se adresează. 

Rep: Profesorii sunt în stare? 

Eh, asta e o altă discuție. Unii sunt, alții nu sunt. Problema calității profesorilor este de multă vreme discutată și până în monetul de față nu s-a ajuns la o soluție nemapomenită pentru că nu  există competiție aici. Știm foarte bine că se titularizează profesori cu medii la intrare în învățământ de 5, 6 deși regula ar fi fost 7. Sunt foarte multe cadre didactice suplinitoare, care tot așa, au luat notă mică la examenul de titularizare. (...) Tinerii capabili care termină universitățile nu sunt atrași de învățământ pentru că au salarii mult mai mici decât ar avea în companii private, de exemplu.