Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petiție Made in Ditrău: Localnicii cer actele medicale ale brutarilor din Sri Lanka

brutarie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Peste 1800 de semnături apar pe o petiție depusă, marți, la primăria localității Ditrău, din județul Harghita. Localnicii solicită patronilor brutăriei să nu angajeze forță de muncă străină dar și să prezinte actele privind calificarea profesională a celor doi angajați din Sri Lanka precum și actele medicale ale acestora. În fruntea localnicilor semnatari ai petiției se află preotul capelan romano-catolic din comună. Între timp, un al treilea muncitor din Sri Lanka a ajuns la Ditrău, urmând să fie angajat la aceeași brutărie unde lucrează alți doi colegi de-ai săi, dar pe partea de patiserie.

Primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, a declarat  că petiția a fost depusă de preotul Bíró Károly și de mai mulți localnici și este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar și patronilor brutăriei. "A fost depusă, marți, o petiție la Primăria Ditrău semnată de peste 1.800 de locuitori ai comunei, după cum au promis în urma adunării sătești care a avut loc în 1 februarie la Căminul Cultural. Petiția a fost depusă de preot și de mai mulți oameni și este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar și patronilor brutăriei”, a declarat primarul pentru Mediafax.

Semnatarii petiției cer patronilor brutăriei să le prezinte localnicilor copii după actele privind calificarea profesională a primilor doi angajați din Sri Lanka și să prezinte Consiliului Local Ditrău actele personale și adeverințele medicale ale acestora. De asemenea, în petiție se mai solicită patronilor brutăriei din Ditrău să le ceară scuze locuitorilor, dar și preotului capelan.

Cazul brutăriei din Ditrău a ajuns în atenția publicului după ce localnicii s-au revoltat împotriva celor doi angajaţi srilankezi. Peste 300 de persoane au participat la Căminul Cultural din Ditrău la o adunare populară unde s-a discutat situaţia angajării celor doi cetăţeni din Sri Lanka la brutăria din comună, oamenii insistând că nu vor emigranţi în satul lor. 

Poliția Harghita a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare, iar totodată s-au sesizat Avocatul Poporului şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

În urma acestor tensiuni, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a criticat atitudinea preotului Bírók Károly, care "s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele, și poziția lui nu coincide cu punctul nostru de vedere".