Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania face un pas important pentru legalizarea eutanasiei

Spania face un pas important pentru legalizarea eutanasiei

Marți, Parlamentul de la Madrid a admis spre dezbatere un proiect de lege care ar trebui să reglementeze până la sfârșitul lunii iunie eutanasia și sinuciderea asistată, o victorie pentru guvernul premierului socialist, Pedro Sánchez, care va readuce în dezbaterea opiniei publice această temă atât de controversată a bioeticii, care până acum nu a reușit a fi pusă într-un cadru normativ. Astfel, Spania va deveni - după Olanda, Belgia, Luxemburg, Canada și Columbia - a șasea țară din lume care permite unei persoane să-și pună capăt vieții, asistată de un cadru medical în cazul în care suferă de boli incurabile, grave sau cronice. Deși trebui menționat că există și alte state care, chiar dacă nu permit eutanasia, au legislații permisive care tolerează ceea ce se numește sinuciderea asistată sau eutanasie pasivă.

Corespondentul RFI la Madrid Mugur Chiujdea explică:

Spania se află la a treia încercare de a legaliza eutanasia, dar până acum nu a avut o susținere parlamentară majoritară care să permită dezbaterea acestui proiect legislativ, deși este o temă care pare să aibă un semnificativ sprijin popular, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul Național de Sociologie, conform căruia 84% dintre spanioli sunt în favoarea legalizării eutanasiei în cazul bolilor incurabile.

Tema eutanasiei a ajuns în atenția opiniei publice spaniole la sfârșitul anilor 90, în urma unui caz foarte mediatizat al unui tetraplegic, Ramón Sampedro, un fost marinar și scriitor care a luptat cu autoritățile timp de 28 de ani pentru a-și câștiga dreptul legal la o moarte demnă, la o moarte asistată. 

"Este umilitor că sunt forțat să supraviețuiesc împotriva voinței mele, în numele sacralității suferinței și al presupusului interes colectiv" îi scria  Ramón Sampedro într-o scrisoare regelui Juan Carlos I pentru a-i cere sprijinul în încercarea de a-și câștiga dreptul de a-și pune capăt vieții de o formă cât mai demnă. 

Cazul lui Ramón Sampedro a rămas în memoria colectivă fiind adus în cinematografe prin ecranizarea cunoscutului regizor spaniol Pedro Almodovar cu filmul Mar Adentro, Marea dinlăuntru, film cu care, de altfel, a câștigat un Oscar în anul 2004.

 

 În Spania, Codul Penal condamnă inducerea sinuciderii și cooperarea la sinuciderea altor persoane cu pedepse cu închisoarea cuprinse între doi și zece ani, deși se consideră ca fiind o circumstanță atenuantă o solicitare expresă a victimei atunci când suferă de o boală gravă și incurabilă.

 

Marcos Ariel Hourmann a fost primul medic condamnat în Spania pentru eutanasie, în anul 2005, în urma unui caz în care a fost implicat un pacient în vârstă de 82 de ani care a ajuns la urgențe cu o speranță de viață de doar câteva ore și pe care l-a ajutat să moară, la cererea fiicei sale. Deși a fost acuzat de omucidere, în cele din urmă a ajuns la o înțelegere cu parchetul, s-a declarat vinovat și a primit o condamnare minoră, simbolică, evitând astfel pedeapsa cu închisoarea. "Nu am vrut niciodată să mă ascund și nu am simțit nicio clipă că sunt un criminal", declara Marcos Ariel, care a devenit între timp un important activist care militează pentru dreptul la o moarte demnă. 

În ciuda acestor precedente și a unei opinii publice favorabile, tema eutanasiei a declanșat în aceste zile aprigi dezbateri în Congres, unde 140 de deputați din blocul de dreapta au votat împotrivă acestui proiect. Schimburi dure de replici în care un medic, parlamentar al Partidului Popular, a acuzat această inițiativă legislativă ca fiind o intenție a actualului guvern de a lichida pensionarii pentru a putea reduce bugetul asigurărilor sociale. Dar dincolo de aceste exagerate opinii, inițiativa are detractorii ei în însuși corpul medicilor, unde peste 30% sunt împotriva eutanasiei, conform unor recente sondaje de opinie. 

Dar cel mai aprig contestatar rămâne Biserica Catolică care denunță campaniile duse în favoarea eutanasiei, campanii care mediatizeaza doar cazuri limită și care promovează eufemisme ideologice și semantice pentru a evita expresii dure precum „provocarea morții pacientului” sau „luarea vieții pacientului”, substituindu-le  prin sintagme precum „moarte demnă” sau „dreptul la moarte”. 

De altfel, anul trecut, la sfarsitul lunii octombrie, cele trei religii monoteiste s-au reunit la Vatican pentru a condamnă eutanasia printr-o declarație comună în care se spunea, citez: ”Eutanasia și sinuciderea asistată sunt moral și intrinsec greșite și ar trebui interzise fără excepție (...) deciziile privind pacientul în fază terminală nu sunt doar de natură medico-științifică, ci mai degrabă aprecieri personale și etice”.