Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj: Ce vor femeile din România de la bărbați?

sondaj_ce_vor_femei_barbati.png

Femeile din România vor parteneri fideli și implicați în creșterea copiilor (Sursa foto: Ipsos)
Femeile din România vor parteneri fideli și implicați în creșterea copiilor (Sursa foto: Ipsos)

Un sondaj Ipsos arată că 65% dintre femeile din mediul urban din România își doresc să aibă un partener fidel, față de doar 21% dintre bărbați care consideră fidelitatea importantă.

Potrivit sondajului, femeile își doresc ca bărbații să se implice în creșterea, educarea (57%) și jocul cu copiii (45%).

Bărbații în schimb consideră că rolul lor în creșterea copiilor este unul mai degrabă moderat, doar 1 din 5 bărbați afirmând că implicarea în creșterea și educarea copiilor face parte din responsabilitățile lor, arată un comunicat de presă al Ipsos.

Conform unui sondaj din 2019, bărbatul român consideră că trebuie “să aibă un caracter puternic” (31%), “să fie <capul> familiei” (30%), “ inteligent” (29%), “ curajos” (27%) și “independent financiar” (26%).

Studiul reconfirma, astfel, masculinitatea din perspectivă tradiționalistă („Big boys don’t cry”), idealul masculin fiind considerat mai degrabă dur, puternic și independent, arată comunicatul.

Noul sondaj efectuat în rândul femeilor din mediul urban a condus la rezultate total diferite. Astfel, principala așteptare a femeilor de la bărbatul român este fidelitatea lui (65%). Comparativ, bărbații consideră într-o măsură mult mai mică (21%) că este important să fie fideli.

Fidelitatea preocupă în special femeile care provin din gospodăriile cu venituri mari, dar și tinerele de 18-24 ani.

Un al doilea criteriu menţionat de femei este cel legat de implicarea bărbaților în creșterea și educarea copiilor (57%), respectiv în a se juca cu copiii (45%).

Inteligența, umorul și integritatea sunt caracteristici considerate importante atât de femei, cât și de bărbați, însă femeile le-au apreciat ȋntr-o măsură mult mai mare. Bărbații sunt mult mai toleranți cu ei înșiși, având mai puține așteptări de la ei, comparativ cu femeile.

Femeile își doresc ca bărbații să știe să își exprime emoțiile/trăirile (38% mențiuni în rândul femeilor versus 19% în rândul bărbaților) și să fie un bun ascultător (34% la femei, față de 23% la bărbați).

În ceea ce privește independența financiară, opiniile converg: 30% pentru femei, respectiv 26% pentru bărbați. Există însă o diferenţă notabilă: dacă pentru bărbați independența financiară era printre cele mai importante mențiuni, în cazul femeilor aceasta a înregistrat o importanță mult scăzută comparativ cu fidelitatea.

Sondajul Ipsos s-a desfăşurat în 2019, pe un eşantion reprezentantiv urban de 511 femei, cu vârste cuprinse între 15 şi 45 de ani. Interviurile au fost realizate online.