Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O chinezoaică ucisă pentru că a fugit din zona de carantină? Fals! (France 24)

intox_china.png

Sursa imaginii: 
France24

Informațiile false legate de epidemia cu noul coronavirus apar din ce în ce mai des pe rețelele sociale. Printre acestea un material video prezentat ca o imagine a ”climatului de teroare” care ar domni acum în provincia Hubei, a cărei captală Wuhan este epicentrul epidemiei, transmite echipa Les Observateurs a postului TV France24.

Filmulețul de 21 de secunde, care a adunat sute de mii de vizualizări, mai ales pe Twitter, prezintă o persoană imobilizată la sol pe stradă, despre care se pretinde că ar fi o femeie, ucisă de polițiști pentru că ar fi fugit din zona de carantină, în orașul Wuzu din provincia Hubei.

Jurnaliștii francezi au contactat un localnic din orașul chinez, care a confirmat că imaginile au fost filmate în orașul Wuzu, în apropierea școlii Siyuan, în data de 29 ianuarie 2020, dar că este vorba despre cu totul altceva: ”Persoana imobilizată nu este o femeie, ci un tânăr, care nu a fost ucis de nimeni, ci a avut un accident de motocicletă”, spune localnicul, care a trimis și mai multe probe în acest sens.

Mai multe detalii în articolul France 24