Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: UE este pregătită, zic miniștrii sănătății

3029fb68-fe01-f143-b2ac-0783ec42cc0f.jpg

Stella Kyriakides
Stella Kyriakides, comisar european al sanatati, consulta industria europeana privind furnizarea echipementelor de protectie
Sursa imaginii: 
European Union 2020

Miniștrii UE ai sănătății reuniți joi 13 februarie la Bruxelles au constatat că UE este pregătită în caz de agravare a epidemiei. Echipamentele medicale de protecție sunt însă importate din China. Comisia Europeană spune că a lansat o consultare cu industria europeană de profil pentru a reface stocul. 

O reuniune binevenită, conform președinției croate a UE, a constatat că toate statele membre au lansat planuri de acțiune vizând conținerea epidemiei. Unele sunt mai bine pregătite decât altele, în funcție de evoluția propriului sistem de sănătate, dar per total veștile sunt bune. 

UE lansează însă un apel către statele membre la o bună cooperare și schimb de informații. La fel, concluziile reuniunii cer o evaluare națională a gradului de acces la medicamente și la echipamentele de protecție personale. 

Miniștrii au dezbătut destul de intens gradul de listare a contactelor avute în zonele contaminate de cei care se întorc din China în Europa și a decis să fie comunicate contactele avute direct cu persoane infectate sau posibil infectate. 

Pâna acum în UE și statele partenere, printre care și Regatul Unit, au fost depistate 44 de cazuri, majoritatea fiind persoane venind din China. Unele state membre ar putea sista zborurile spre și dinspre China, dar știrea nu este încă confirmată. La fel, nu știe dacă zona Schengen va rămâne sau nu deschisă, totul depinde de evoluția situației.