Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Big Ben - orologiul parlamentului britanic - reparație costisitoare

big_ben_reparatii.jpg

Big Ben în reparații
Costul reparațiilor la Turnul Elizabeth unde se află Big Ben a crescut de la 61 la aproape 80 de milioane de lire
Sursa imaginii: 
Sky News

Costul reparației Turnului Elizabeth al parlamentului britanic din Londra, care adăpostește faimosul orologiu Big Ben, a crescut de la 61 la aproape 80 de milioane de lire sterline. Începută în 2017 reparația este programată a fi finalizată anl viitor.  

Această scumpire a devizului reparațiilor a intervenit în urma descoperirii daunelor provocate de bombe în al doilea război mondial și a azbestului descoperit în clădire.

Cheltuielile suplimentare au devenit necesare după expertiza acestei structuri vechi de 177 de ani din centrul Londrei, care este una dintre principalele atracții turistice din capitala britanică. 

Directorul general al Camerei Comunelor (camera inferioară a parlamentului), Ian Ailles, a declarat că restaurarea Turnului Elizabeth "a fost mai complexă decât am fi putut anticipa".

Ailles a explicat că nu a fost posibil să se înțeleagă "întinderea completă a pagubelor" până când nu s-a ridicat schela și s-a efectuat expertiza care a relevat:

  • degradarea și deteriorarea a sute de sculpturi sofisticate;
  • azbest în clopotniță;
  • utilizarea pe scară largă a vopselelor toxice cu plumb;
  • geamuri sparte în cadranele ceasului;
  • necesitatea folosirii unui expert în orologii

Restaurarea Palatului Westminster

Cele patru cadrane de ceas din exteriorul turnului conțin un total de 1.296 de bucăți de sticlă individuale, fiecare dintre acestea trebuind înlocuit ca parte a lucrărilor de restaurare.

Clopotul Big Ben
Clopotul Big Ben are 12 tone
Sursa imaginii: 
JESSICA TAYLOR/ UK PARLIAMENT

Au fost necesare 700 de reparații de piatră - cu 300 mai mult decât estimatul inițial - și fiecare nouă bucată de piatră trebuie sculptată cu migală.

Turnul Elizabeth este adesea numit greșit Big Ben deopotrivă de turiști și de londonezi, dar acest din urmă nume se referă doar la clopotul pe care îl găzduiește turnul.

Proiectul Turnului Elizabeth este separat de restaurarea planificată la scară completă a Palatului Westminster.

Ambele Camere ale Parlamentului urmează să fie mutate temporar din Palat, ca parte a planurilor de renovare mai largă, care urmează să înceapă în jurul anului 2025.

Actualul Palat Parlamentului a fost construit după ce vechea clădire a fost mistuită într-un incendiu în 1834, construcția fiind încheiată în 1870. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ