Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Perioada de cotizare în străinătate, asimilată în sistemul de asigurare românesc. MS: Măsură pentru a aduce medicii din diaspora acasă

bani.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Românii care au cotizat la bugetul de sănătate al unui stat UE vor avea asimilată perioada și la sistemul de asigurare românesc. Ei vor beneficia de aceleași avantaje ca orice român care a cotizat. Măsura se regăsește în Ordonanța de urgență care liberalizează serviciile medicale și care a fost publicată, aseară, în Monitorul Oficial. "Este o măsură concretă pentru a aduce medicii din diaspora acasă”, spunea Ministerul Sănătății anterior adoptării documentului.

La articolul 8 alineatul (2), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:

e) persoanele asigurate au realizat, în temeiul legislației interne a unui stat membru al Uniunii Europene, a Spațiului Economic European sau a Confederației Elvețiene pentru care sunt incidente prevederile legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, stagii de asigurare atestate, prin intermediul formularului european privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de instituția competentă la care acestea au fost asigurate anterior”, se arată în Ordonanța de Urgență publicată în Monitorul Oficial.

Într-un comunicat de presă publicat pe 6 februarie, Ministerul Sănătății transmitea că este vorba despre o “măsură concretă pentru a aduce medicii din diaspora acasă”.

 “O altă prevedere importantă pe care această Ordonanță de modificare a Legii 95 o are se referă la persoanele care au lucrat în străinătate și au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat membru din UE. Acestora li se va asimila perioada de cotizare de acolo și în sistemul de asigurare românesc. Iată o măsură concretă pentru a aduce medicii din diaspora acasă!”, potrivit comunicatului MS.

În februarie 2019, Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, declara pentru publicația Evenimentul Zilei că a făcut o evaluare, în 2018, a numărului de medici plecaţi din ţară pentru a munci peste hotare şi că a descoperit că “plecaseră din ţară, la acel moment, 10.000 de medici în doi ani”.