Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La dentist în Belgia: și anestezia?

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

In Belgia, anesteziile generale nu se fac în cabinetele medicale, ci în spitale, legislația este strictă din motive de securitate, dar nu numai. Anesteziile privilegiate însă atât de chirurgii dentari, cât și de anesteziștii care lucrează cu ei sunt cele care au doar efect de sedare, chiar și la copiii mici care sunt mai greu de calmat.

Chirurgii dentari lucrează în Belgia atât în cadrul spitalelor cât și în mediu privat în cabinete dentare, dar nu performează aceleași acte medicale în ambele locuri. 

Legislația interzice practicarea anesteziei generale în cabinet fiindcă pe de-o parte se poate crede că acestea nu au echipament de resuscitare, dar și pentru a nu face concurență spitalelor. 

Există anesteziști care pot investi în aparate de resuscitare pentru a le plasa în cabinetului chirurgului, dar ele sunt prin urmare inutile. 

Dar se evită aici anesteziile generale și cel mai adesea sunt practicate cele așa numite „de sedare” dupa cum explică Carmen Ionescu, anestezist din Bruxelles care lucrează des care adoarme des copii pentru diferite intervenții dentare:

„Se numește sedare unde omul e treaz și cooperant, dar calm. Calmul asta se obține printr-un cocktail de medicamente foarte slab și cu vorba doctorului. La copii anestezia generală trebuie să rămână o excepție si se face numai cu ceea ace se cheamă intubație orotraheală, adică i se pune un tub prin care se controlează respirația și căile aeriene ale copilului. Se cere deci o mașină de anestezie, cu tot echipamentul de resuscitare și de monitorizare.”

Unul dintre chirurgii cu care lucrează Carmen Ionescu , Cyril Voisin, ne-a explicat că el evită să ceară anestezie generală; prin tehnicile alternative puse la punct de Carmen și de colegii ei, pacientul respiră, e calm, poate întoarce capul spre dreapta sau spre stânga, dar nu simte durerea. 

Pentru copiii, situatia poate fi uneori mai complicată.  Pentru a-i calma sau a le alunga teama, Cyril Voisin spune că în majoritatea timpului calmul intervine prin explicații și prin câștigarea încrederii. Niciodată un copil nu trebuie mințit, ci avertizat ca s-ar putea să-l doară, spune el. 

In Belgia, accidentele de anestezie – dacă astfel pot fi catalogata, sunt rare în plus e greu de spus care probleme sunt cauzate de anestezie, spune Carmen Ionescu:

Dar s-au întâmplat totuși și aici unele accidente, ce-i drept, nu recente . In urmă cu 20 ani un copil a murit in urma unei intervenții dentare, făcută sub anestezie generală,  din cauza faptului că a fost administrată adrenalină nediluată. 

Cazul s-a petrecut la Clinique de la Basilique din Bruxelles care a interzis de atunci dentiștilor accesul la sălile sale de operație.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan