Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O noutate absolută în Arabia Saudită: Femei fumând în public

arabia_tigari.jpeg

Tânără fată fumând la o cafenea din Riad, februarie 2020
Sursa imaginii: 
AFP

Din ce în ce mai multe femei din Arabia Saudită sunt văzute fumând în public în ultimele luni, un fenomen de neimaginat înaintea introducerii de către regimul ultraconservator de la Riad a unei serii de prevederi legale care acordă anumite libertăți femeilor, scrie rfi.fr care citează AFP.

Exact ca la începutul secolului XX în Occident, femeile saudite se afișează acum fumând, pentru a-și demonstra nivelul de emancipare.

”Când fumez în public simt că mă bucur de noile mele libertăți. Sunt fericită că acum am această opțiune”, spune o tânără de 27 de ani, care se prezintă cu pseudonimul Rima, pe care reporterul AFP a surprins-o la terasa unei cafenele din Riad, trăgând cu voluptate dintr-o țigară electronică.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a instituit în ultima perioadă un set de inițiative legislative care să creeze țării o imagine cât mai modernă . Printre acestea dreptul femeilor de a conduce automobile, de a participa la evenimente sportive și concerte sau cel de a obține un pașaport fără consimțământul soțului sau tatălui.

Rima, care s-a apucat să fumeze în urmă cu doi ani, se ferește însă de familia sa: ”Nu le spun că fumez pentru că n-ar înțelege. Ei nici nu concep așa ceva. Când fumez caut să nu fiu văzută de cunoscuți...”, spune tânăra care poartă o foarte elegantă abaya brodată cu aur, asortată perfect cu hijabul care îi acoperă capul.

La rândul ei, o altă tânără fată, care ține și ea să fie prezentată cu un pseudonim, Najla, de 26 de ani, spune că, în ciuda schimbărilor rapide ale legilor, dublul standard există în continuare, fumatul la femei fiind considerat în continuare ”un scandal și o rușine”, dar că intenția ei este să țină piept presiunilor sociale și să ignore privirile acuzatoare și răuvoitoare...