Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un jaf insolit arată disperarea din China: Trei hoţi au furat 50 de pachete de hârtie igienică

Epidemia de coronavirus din China este departe de a fi într-un proces de descreștere, așa cum au susținut în ultimele zile autoritățile de la Beijing. Numărul total al îmbolnăvirilor a trecut de 70.000, iar numărul victimelor se apropie de 2.000. În aceste condiții, autoritățile anunță măsuri fără precedent: într-un oraș cu 5 milioane de locuitori, omenilor li s-a interzis să își părăsească locuințele, în timp ce Armata a trimis de urgență, la Wuhan, încă 1.200 de persoane din rândul personalului său sanitar. În plus, efectele economice se resimt din ce în ce mai mult.

Autoritățile sanitare din China au susținut că faptul că scăderea, două zile la rând, a numărului de cazuri confirmate arată că eforturile de limitare a răspândirii virusului aduc rezultate. Totuși, experții internaționali au avertizat că este prea devreme să putem spune că epidemia a trecut de momentul de apogeu. La scurt timp, și cifrele au contrazis optimismul Beijingului, numărul de decese depășind din nou granița celor 100 de morți pe zi. Totodată, numărul de cazuri înregistrate zilnic se menține în jurul valorii de 2.000, cele mai multe în regiunea Hubei, centrul epidemiei.

În aceste condiții, noi măsuri de urgență au fostdecise: armata chineză a trimis, în Wuhan, încă 1.200 de persoane din rândul personalului său sanitar, după ce, săptămâna trecută, 2.600 de medici militari ajunseseră în epicentrul epidemiei. Totodată, la Xiaogan, un oraș cu 5 milioane de locuitori aflat la 60 km de Wuhan, le-a fost interzis locuitorilor să iasă din casă.

Pe de altă parte, încă un eveniment important este afectat de epidemie. Organizatorii Salonului auto din Beijing au anunţat amânarea evenimentului, care ar fi trebuit să aibă loc în aprilie. Salonul avea loc la fiecare al doilea an şi a atras, în 2019, 820.000 de oameni din 14 ţări. Anterior, și Marele Premiu de Formula 1 al Chinei, programat pentru 19 aprilie, a fost amânat săptămâna trecută. Mai mult decât atât, China ar putea amâna și sesiunea parlamentară anuală, potrivit mass-mediei de stat.

Între timp, panica este în continuare prezentă în China. În contextul penuriei de hârtie igienică, produse de curăţat şi alimente în multe regiuni, trei hoţi înarmaţi cu cuţite au furat 50 de pachete de hârtie igienică atacând un camion cu marfă în exteriorul unui supermarket. Poliţiştii i-au prins în scurt timp pe doi dintre hoţi şi au recuperat toată hârtia igienică, în valoare de aproximativ 220 de dolari, scrie Reuters. Al treilea hoţ încă este căutat, mai notează agenția în legătură cu acest acest jaf neobișnuit, care ilustrează totuși disperarea care a pus stăpânire pe oameni în unele regiuni din China.

În tot acest context, oamenii de știință continuă să facă eforturi pentru găsirea formulei unui vaccin. Compania de biotehnologie Novacyt a anunțat că a lansat un test molecular pentru detectarea coronavirusului în mai puțin de două ore.

Pe de altă parte, nu doar China este serios afectată de epidemia care ar putea trimite economia țării în recesiune. Japonia, a treia economie mondială, ar putea intra în recesiune, după ce s-a contractat în ritm anual cu 6,3% în trimestrul patru din 2019, parte din îngrijorări fiind alimentate și de epidemia de coronavirus din China.

Tot în Japonia, Organizatorii maratonului de la Tokyo au decis ca alergătorii amatori să nu mai poată participa la competiţia din 1 martie, din cauza coronavirusului. La maraton urmau să participe în jur de 30.000 de amatori. Ca urmare a măsurii de ultim moment, concursul va fi limitat la cei 176 de alergători de elită, împreună cu 30 de atleți cu hanidcap.

În fine, oficialii japonezi au confirmat încă 99 de cazuri de infecție cu coronavirus pe nava de croazieră Diamond Princess, totalul ajungând la 454, printre cei testați pozitiv și duși la spital fiind și un român, care, conform ministrului Sănătăţii, Victor Costache, este într-o stare foarte bună, ca și ceilalți 17 români de la bord.