Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect: 650 de lei pentru bunicii care au grijă de nepoți. „Avem nevoie de creșe, grădinițe și facilități fiscale”

copil_bunic.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Bunicii care își îngrijesc nepoții ar putea primi o indemnizație de 650 de lei, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit de Senat. Iniţiatorii au susţinut că un copil este mai bine crescut de un membru al familiei, decât la creșă. For decizional în acest caz este Camera Deputaților.  "Este o măsură facilă pentru statul român care încearcă să rezolve o problemă de mare amploare și anume lipsa soluțiilor de îngrijire și educație timpurie. (…) Nevoia fundamentală a societății românești, din punctul de vedere al tinerilor părinți, este aceasta de infrastructură de îngrijire și educație timpurie a copiilor. Ne trebuie creșe de cartier și grădinițe, ne trebuie facilități fiscale pentru acele companii și instituții care, având un număr mare de angajați, hotărăsc să facă grădiniță și creșă de instituție, cum există în câteva cazuri dn România, dar foarte puține. Aceasta este o practică destul de comună în Vest.", spune la RFI, Ana Măiță, președinta Asociației "Mame pentru Mame".

Potrivit proiectului de lege care a trecut tacit de Senat, bunicii pot primi 650 de lei indemnizaţie dacă își îngrijesc nepoţii în vârstă de până la 2, respectiv 3 ani, ai căror părinţi s-au întors la muncă. Cuantumul lunar al stimulentului acordat bunicilor este egal cu cel al stimulentului de inserție ( o sumă de bani ce se acordă părinților care se întorc mai repede la muncă), care la data depunerii proiectului de act normativ era 650 de lei.

Cererile pentru indemnizaţia destinată creşterii nepoţilor se vor putea depune la primăria din oraşul de domiciliu şi vor fi însoţite, pe lângă actul de identitate al solicitantului şi certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calităţii de bunic al copilului respectiv şi de acordul scris al părinţilor. Iniţiatorii proiectului consideră că e o alegere mult mai bună ca un copil să fie crescut de un membru al familiei, decât la creşă.

“Statul român poate lua astfel de măsuri facile prin care aruncă cu bănuți în diferite categorii sociale, în sensul de a le da stimulente pentru a sta cu cei mici. (…) De această dată soluția propusă este să plătească bunicii să stea cu nepoții în situația în care părinții acestora se întorc la locul de muncă mai repede, din concediul de creștere a copilului care poate merge până la 3 ani. Practic este un fel de ajutor, o rentă, un stimulent pentru părinți să se reîntoarcă la locul de muncă. Soluția este facilă, nu știu dacă este aplicabilă cu adevărat în România. O dată pentru că noi românii avem în fibra culturii  noastre de familie insitituția bunicilor. Buncii stau cu nepoții de drag, nu stau pentru bani. Mai mult decât atât, în lumina faptului că avem deja o lege votată pentru dublarea alocațiilor care a fost amânată de Guvernul României pentru că nu sunt bani la buget, cred că face destul de evident faptul că această propunere legislativă privind renta bunicilor nu e tocmai aplicabilă”, spune Ana Măiță, președinta Asociației “Mame pentru Mame”. Pe de altă parte, spune Ana Măiță, copiii au nevoie de socializare, de introducerea în colectivitate. „Deși părinților nu le pică bine atunci când cel mic le vine cu zece răceli într-o toamnă, dar pentru un copil mic este esențial să facă această primenire a sistemului imunitar”, mai spune Ana Măiță. 

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: