Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul agriculturii: legumele din România nu conțin reziduuri de pesticide

oros.jpg

Legumele din România nu conțin reziduuri de pesticide, spune ministrul Agriculturii Adrian Oros.
Legumele din România nu conțin reziduuri de pesticide, spune ministrul Agriculturii Adrian Oros.
Sursa imaginii: 
ClujToday.ro

În ultimele zile, în mass-media românească au apărut mai multe articole care arată că legumele vândute în România ar fi contaminate cu pesticide. Unele dintre aceste articole arătau că jumătate dintre legumele consumate de români ar conține reziduuri de pesticide. Însă ministrul Agriculturii, Adrian Oros, afirmă că acest lucru nu este adevărat.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, afirmă că, în România, există două laboratoare care fac asemenea determinări și că, din rapoartele oficiale din anul 2019, rezultă că un singur lot de tomate avea concentrația de pesticide peste limita admisă. Aceste tomate au fost descoperite în urma analizelor efectuate în laboratorul central din București, a spus Adrian Oros.

”Laboratorul central a făcut 419 determinări, din care 192, adică 46 la sută, au conținut de pesticide în limitele maxime admise. Asta înseamnă că nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Doar una din aceste probe, repet, una din aceste 192 de probe a depășit limitele maxime admise. Asta înseamnă că tomatele respective – pentru că era vorba de tomate – au fost retrase de la comercializare. Iar 227 de probe, reprezentând 54 la sută, nu au avut reziduuri de pesticide”, a spus Adrian Oros.

În laboratorul care funcționează în Satu Mare, nu a fost descoperit nici un lot de legume care să aibă reziduuri de pesticide, a adăugat Adrian Oros.

”Din 256 de probe, 81 dintre acestea, adică 31,6 la sută, au avut reziduuri de pesticide, dar fără a depăși limitele maxime admise. Adică nu prezintă risc pentru consumatori. Și 176 dintre ele, adică 68,36 la sută, nu au prezentat reziduurile de pesticide”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Pentru a limita posibilitatea apariției unor cazuri în care legumele și fructele cultivate în România să fie contaminate cu pesticide, ministrul Adrian Oros a anunțat noi reguli, destinate celor care vor să primească subvenții. În cazul producătorilor de tomate, de exemplu, aceștia vor trebui să depună copii ale filelor din registrele agricole ținute de primării care atestă suprafețele cultivate, precum și să țină un registru al tuturor tratamentelor efectuate pe suprafețele cultivate. Apoi, toate aceste date vor fi verificate pe teren de către inspectorii Ministerului Agriculturii. Aceștia vor verifica inclusiv dacă agricultorii respectă concentrațiile maxime admise pentru pesticide și îngrășămintele chimice.