Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Automobilul văzut de ”millenniali”: folosire în loc de proprietate

masini.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Mai au tinerii chef să conducă mașini? Mai face automobilul obiectul dorințelor generației ”millennial”? Revista franceză  l’Obs a comandat Institutului YouGov un sondaj de opinie din care rezultă concluzii surprinzătoare.

Automobilul, această invenție care datează din secolul al XIX-lea, pare să-și piardă importanța în ochii noilor generații.

Mașina personală, dotată cu tehnologii din ce în ce mai avansate și supusă la nenumărate teste și norme drastice, reprezintă în opinia multora dintre mileniali o cheltuială prea mare. Intrarea tardivă în viața activă pune și ea limite bugetelor de care dispun tinerii.

Aici este o diferență semnificativă față de generațiile anterioare. Automobilul s-a banalizat. Dar mai ales acum, în era numerică, a nenumăratelor aplicații și abonamente, noțiunea de proprietate pierde teren în fața celei de ”folosire”.

Este același motiv pentru care nimeni nu mai cumpără CD-uri, toată lumea preferând să se aboneze la diverse platforme de streaming. Lucrurile pe care nu le mai folosești le vinzi pur și simplu. Ideea de flux o înlocuiește pe cea de stocare, tinerii preferând să experimenteze mai degrabă decât să posede.

Ultraconectați și ultramobili ( ”comandăm o pizza?”), tinerii jonglează atât cu mijloacele de transport tradiționale cât și cu cele de ultimă oră (trotinete electrice, închiriere de biciclete, car-sharing etc). Nu mai puțin de 51% dintre cei chestionați au declarat că preferă să împartă o mașină cu cineva decât să meargă cu mașina proprie.