Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă formă de protest în Rusia: Machiaje contra sistemelor de recunoaștere facială

artisti_rusia.jpg

Image source: 
France24

În timp ce sistemele de supraveghere a populației sunt din ce în ce mai folosite la nivel mondial, unii activiști și artiști au găsit soluția: machiaje, haine și accesorii care bruiază aparatura specifică. În Rusia, o activistă cunoscută pentru prestațiile sale anti-sistem a reușit să formeze chiar și o mică comunitate virtuală pentru popularizarea tehnicilor sale. Numai că, la scurt timp, a fost arestată..., transmite echipa Les Observateurs a postului TV France 24.

Mai mulți tineri din Rusia au publicat pe Facebook și Telegram poze în care apar cu fața brăzdată de linii negre și colorate. Ei sunt membrii campaniei ”Sledui” (”Urmăriți” în rusă) lansată chiar luna aceasta de Ekaterina Nenasheva, artistă și activistă cunoscută pentru atitudinea sa critică la adresa autorităților.

”Nu vrem să fim urmăriți de camerele de supraveghere fără să știm. Folosim aceste machiaje pentru a ne proteja iar aceste machiaje au devenit un simbol al revoltei noastre”, scrie artista pe pagina sa de Facebook.

Pe contul Telegram al mișcării Sledui există un serviciu automat de conversație care oferă toate detaliile pentru machiaj precum și explicații legate de diferite modele de machiaj: cele care sunt într-adevăr utile și care nu. Ideea este ca prin liniile ferme trasate pe față, simetria chipului să fie destabilizată, pentru a dezorienta astfel aparatele de recunoaștere.

Grupul din Rusia nu este primul de acest fel din lume. În luna ianuarie mișcarea britanică Dazzle Club organiza la Londra marșuri de protest împotriva sistemelor de supraveghere în care participanții erau machiați în mod similar.

Dar dacă grupul britanic este liber să se reunească orcum și oriunde, la Moscova lucrurile nu stau chiar așa.

În 9 februarie Ekaterina Nenasheva a publicat mai multe poze în care ea și alți doi colegi apar machiați, dar... într-o mașină a poliției. Din fericire, cu ajutorul avocatului, cei trei au fost eliberați după câteva ore de interogatoriu.