Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FNPMF: Peste 300 de localități din România nu au medic de familie."Birocrația ne sufocă"

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Mai mult de jumătate din localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți, arată datele centralizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. Pe de altă parte, în București există un excedent de 100 de medici.De ce s-a ajuns în această situație dar și ce ar trebui să facă statul pentru a-i convinge pe medici să profeseze în satele din România și nu în cele din Franța sau Suedia, de exemplu, explică la RFI, medicul Cătălin Petrencic, cel care a întocmit cele patru hărți ale accesului la serviciile de asistență medicală primară oferite de cabinetele de medicina familiei.

328 de localități (comune) din România nu au nici măcar un medic de familie. Este vorba de 559.611de oameni, adică 2,52% din populația României, potrivit datelor centralizate de FNPMF ( http://fnpmf.ro/), care se regăsesc în cele patru hărți de mai jos: 

1. Harta localităților fără nici un medic de familie

http://tiny.cc/harta-fara-MF

2. Harta localităților cu deficit de medici de familie

http://tiny.cc/harta-deficit-MF

3. Harta localităților cu necesar acoperit de medici de familie

http://tiny.cc/harta-MF

4. Harta localităților cu excedent de medici de familie

http://tiny.cc/harta-excedent-MF

În cifre:

  • 328 de localități (comune) nu au nici un medic de familie;
  • 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc;
  • din 1414 de localități (comune și orașe) lipsesc 2187 de medici de familie;
  • doar 1496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie;
  • 271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă. Cel mai mare excedent este în municipiul București, urmat de alte centre universitare. (sursa FNPMF) 

“Când termini rezidențiatul să spunem pe Medicina de Familie și internetul e plin de informații că în comuna nu știu care din Franța, Anglia sau Suedia se caută medici de familie, că li se oferă locuință, cabinet gratuit dotat ...el ce să facă? Să se ducă unde sunt 1000-1500 de locuitori, să-și deschidă un cabinet și să-l întrețină? Nu aleg să plece? Majoritatea pleacă.", spune la RFI, medicul de familie, Cătălin Petrencic.

Ce ar trebui să facă statul pentru a atrage medicii tineri la sate?

"În primul rând, o finanțare atractivă. Nu vorbesc de mii de euro cum e în Franța, Suedia sau Anglia, dar o finanțare care să facă atractiv locul de muncă. În al doilea rând, să se facă ceea ce trebuie să facă. Birocrația ne sufocă, ni se pun piedici în a prescrie medicamente, în a ne trata pacienții, suntem desconsiderați și suntem la mâna ambulatorului și a spitalelor. De exemplu, nu pot prescrie un bronhodilatator corticosteroid fără scrisoare medicală pentru că, la un control, în lipsa scrisorii medicale, îți este imputat medicamentul. (...) Deci, sunt restricții care țin de profesie. În al treilea rând, medicii își fac și ei o familie. Ce să facă la țară? Modul de viață al unui medic nu este chiar al unui muncitor necalificat, are și el niște pretenții. Atunci când comunitatea nu i le oferă, atunci el zice <pas>”, adaugă medicul.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: