Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Drona ucigașă”, prezentată pe aeroportul militar din Câmpia Turzii

mq-9_reaper_taxis.jpg

Cea mai performantă dronă din lume, MQ 9 Reaper, a fost prezentată la Câmpia Turzii.
Cea mai performantă dronă din lume, MQ 9 Reaper, a fost prezentată la Câmpia Turzii.
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Cea mai performantă dronă din lume, MQ 9 Reaper, a fost prezentată la Câmpia Turzii, în cadrul unui exercițiu desfășurat în comun de către militarii români și cei americani. Acest model de dronă este cel care l-a ucis pe generalul iranian Suleimani, în Irak. Exercițiul, gazduit de Baza Aeriană 71 din județul Cluj, se numește Dacian Reaper. La prezentarea dronei americane și a exercițiului au asistat șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu, precum și ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman.

Drona americană prezentată la Câmpia Turzii este operată de la sol de militarii americani din Detașamentul 2 al Grupului Expediționar de Operațiuni 52. Unitatea americană se află în prezent la Miroslawiec, în Polonia, iar unul dintre detașamentele sale a fost trimis în România. Unitatea își are baza în Germania. Prezența militarilor americani este încă un semn al parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, a spus ambasadorul Adrian Zuckerman, care a declarat că militarii americani și români au luptat și s-au sacrificat împreună pentru libertate în Irak și în Afganistan.

”De când România a aderat la NATO în 2004, împreună am contribuit la menținerea siguranței acestei regiuni în fața unor noi amenințări. O astfel de contribuția ne-a adus astăzi împreună: aducerea aici a MQ 9 Reaper, unul dintre cele mai versatile obiecte zburătoare făcute de mâna omului, care are capacitatea de a monitoriza și înțelege rapid situația în rapidă schimbare a operațiunilor din regiune, o regiune care a devenit mai instabilă (volatilă) din cauza agresiunii rusești în Crimeea, Transnistria, în Donbas și în Marea Neagră”, a declarat la Câmpia Turzii ambasadorul american Adrian Zuckerman.

Generalul Daniel Petrescu le-a mulțumit militarilor americani pentru prezența lor în Câmpia Turzii.

”Strategia noastră militară se bazează și strategia noastră de securitate se bazează pe cei trei piloni, NATO, Uniunea Europeană și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, evidențiind rolul pe care aceste exerciții, în ultimii trei ani, împreună cu US Air Force în Europa, peste 1700 de militari aviatori au fost în Câmpia Turzii, cu peste 80 de avioane”, a declarat ministrul Daniel Petrescu.

Dar ce știe să facă cea mai temută armă din lume, care acum se află în România? Drona MQ-9 Reaper, care a fost folosită de americani la asasinarea generalului iranian Soleimani caută și atacă ținte la sol cu rachete AGM-114 Hellfire. Cea de la Câmpia Turzii, însă, e echipată doar pentru misiuni de recunoaștere și supraveghere. Drona este, de fapt, un avion de luptă fără pilot. Aparatul de zbor va fi testat și de soldații români, într-un exercițiu comun al NATO. Exercițiul Dacian Reaper a început în acest an, în luna ianuarie, și va continua până în luna martie.

 
”Drona ucigașă”, prezentată pe aeroportul militar din Câmpia Turzii