Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Farul genovez de pe faleza din Constanța reaprins după 107 ani

farul.jpg

Farul genovez din Constanța
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Construcţie emblematică a municipiului Constanţa, Farul Genovez, care nu nu mai funcționa din anul 1913, a fost readus la viaţă, luminând din nou, prin implicarea preşedintelui filialei judeţene a Uniunii Armenilor din România, Liviu Merdinian, transmite Agerpres.

Potrivit lui Liviu Merdinian, "povestea" a început încă din octombrie 2015, atunci când împreună cu primarul Constanţei a fost inaugurată placheta de patrimoniu pentru Farul Genovez.

"A durat mult pentru că nu mai avea mecanism, nu mai avea lupă, nu mai avea suport. (...) A trebuit să reconstruim parţial miezul de sticlă, suportul pe care este amplasat a fost refăcut iar sursa de lumină a fost aşezată conform specificaţiilor actuale, astfel încât să nu deranjeze navigaţia maritimă din port. Comunitatea armeană este foarte mândră să participe la orice proiect, care va redescoperi frumoasa istorie a Constanţei", a declarat Liviu Merdinian, potrivit unui comunicat de presă.

Conform acestuia, istoria numelui Farului Genovez este încă un mister, în sensul că nu se ştie exact dacă a fost ridicat pe la 1300 de genovezi sau dacă numele vine de la un calificativ acordat de turci, impresionaţi de construcţiile înalte cu ziduri groase pe care le-au întâlnit la Constanţa şi cărora le-au atribuit denumirea de Genevis Calee (cetate genoveză).

Cert este că Farul Genovez, aşa cum îl vedem acum, a fost ridicat între 1858 şi 1860 de către inginerul francez de origine armeană Artin Aslan, care s-a îndrăgostit de Miriam, una dintre nepoatele hangiţei Radicevici şi nu a mai plecat din Constanţa.

Farul are o înălţime de 12 metri de la sol, însă pentru că este aşezat pe un punct mai înalt decât nivelul mării pare mult mai mare.

Farul Genovez a funcţionat timp 53 de ani (1860 - 1913), când rolul de ghidare a navelor spre portul Constanţa i-a revenit mult mai modernului far Carol I, amplasat în capătul digului din portul maritim.