Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Recunoașterea facială și riscurile la adresa libertății

rusia_recunoastere_faciala.jpg

Activiștii antisistem din Rusia se machiază pentru a se proteja împotriva sistemelor de recunoaștere facială
Image source: 
France24

Zilele trecute, pagina RFI România vă informa despre activistele din Rusia care au fost arestate după ce au ieșit pe stradă purtând machiaje anti-recunoaștere facială. Iată că ziarul Le Monde atrage atenția asupra problemelor legate de libertățile individuale:

”Recunoașterea facială evocă un imaginar distopic, bogat și înfricoșător.

Faptul de a digitaliza - posibil fără știința noastră - o trăsătură inalterabilă, pune întrebări fundamentale despre libertate.

Unele companii (bănci sau firme de închirieri de mașini online) verifică identitatea noului client prin compararea unui selfie pe care îl fac cu fotografia cărții de identitate.

Trecerea frontierei pe unele aeroporturi franceze se poate face printr-o poartă care compară fața călătorului cu cea  din pașaportul său. Uneori, recunoașterea facială poate identifica o persoană necunoscută, comparând-o cu o bază de date existentă.

Într-o altă sferă, acesta este și cazul „dosarului de procesare a cazierelor”, pe care anchetatorii îl pot interoga pentru identificarea unui suspect. O practică totuși limitată, spre deosebire de Statele Unite, de exemplu, acolo unde este folosită în mod curent.

Unele întreprinderi din domenii sensibile pot folosi recunoașterea facială pentru a controla accesul la spațiile lor.

Dar, după cum ne avertizează Le Monde, diavolul se ascunde în detalii.

O întrebare este: oare utilizatorul are fotografia sa stocată în dispozitivul său în așa fel încât acesta să fie inaccesibil terților și protejat?  

Sau, dimpotrivă, datele pot fi transferate și analizate în altă parte, unde individul nu are control?

Problema utilizării recunoașterii faciale este, de asemenea, decisivă: o folosim pentru a verifica cine are dreptul să intre într-un liceu sau la combaterea terorismului?

Apoi, cine poate trece prin recunoașterea facială? Doar persoanele care consimt, sau oricine este suficient de ghinionist ca să treacă pe stradă în fața unei camere cu recunoaștere?

Toate aceste întrebări trebuie să includă, de asemenea, întrebări legate de tehnologie, care conține o rată de eroare ireductibilă.

Această listă de întrebări, deloc exhaustivă, evidențiază natura extrem de sensibilă a recunoașterii faciale și dimensiunea provocărilor sale în ceea ce privește libertățile publice. Este cazul să lucrăm cu cea mai mare atenție, atrage atenția Le Monde.