Rămâne sau nu taxa Oxigen? Bucureștenii, chemați de Firea la referendum online

poluare-iasi.jpg

Sursa imaginii: 
Violeta Cincu

Cu câteva zile înaintea de introducerea vinietei "Oxigen", primarul general al Capitalei îi întreabă pe bucureşteni, pe facebook, dacă sunt de acord cu interzicerea circulaţiei maşinilor poluante în centru şi aplicarea unor taxe. Răspunsurile trebuie date până luni, 24 februarie, pe facebook sau email. Vinieta "Oxigen" este în vigoare de la 1 ianuarie, însă amenzile urmează să se aplice de la 1 martie. Luni, primarul Capitalei va anunța decizia luată, în funcție de mesajele primite.

“Sunteți de acord cu interzicerea circulației mașinilor care poluează în centrul orașului și cu introducerea vinietei Oxigen pentru restul Bucureștiului? (Referire la autoturismele non euro, euro 1, euro 2 și euro 3). Aștept răspunsurile bucureștenilor până luni, 24.02.a.c. aici, pe Facebook, sau/și la adresa de mail [email protected].”, a scris,  joi seară, Gabriela Firea pe pagina de socializare.

Astăzi, în jurul prânzului, primarul general a revenit cu un nou anunț, de această dată video, în care spune că a primit 15.000 de mesaje pe pagina de socializare, 90% dintre ele fiind mesaje în care i se cere să renunțe la vinieta Oxigen. De asemenea, din cele 944 de mesaje venite pe email, 700 au fost împotriva taxei.

Gabriela Firea, primarul CapitaleiEdilul Capitalei a anunțat că luni, 24 februarie, va organiza o conferință de presă în care va anunța ce decizie va lua în legătură cu vinieta Oxigen.

De la 1 martie, maşinile sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, în timp ce maşinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul oraşului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021. Tarifele variază în funcţie de gradul de poluare al maşinii, de la 500 de lei la 1.900 de lei pe an. Totodată, maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, nu vor mai avea voie deloc în Bucureşti de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricţia este valabilă din anul 2024. 

"Este clar că se apropie momentul electoral. Referendumul nu are niciun rost (…) Este inadmisibil să permiți intrarea mașinilor poluante în centrul Capitalei cu o taxă plătită. Deci, poți să poluezi, să omori, să crești în continuare numărul de decese dacă plătești ", spune la RFI, Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

În București, au fost instalate deja camerele de supraveghere pentru a-i depista în trafic pe șoferii care poluează excesiv.