Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coduri galbene și portocaliu de viscol la munte și vânt puternic în toată țara

harta_coduri_meteoromania.jpg

Sursa imaginii: 
meteoromania.ro

Prima avertizare cod galben de vânt va intra în vigoare duminică dimineață, în zona montană. Acolo, spre seară, va fi cod portocaliu, iar restul țării va intra sub cod galben. Vântul va sufla cu viteză de urgan, peste 130 de km la oră, la altitudini mari.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de vânt în 27 de județe, valabilă de duminică seara până luni seara. Alte avertizări, dar cod galben, intră în vigoare de duminică dimineață și anunță vânt și viscol în Transilvania, Moldova, Maramureș și Crișana.

Duminică între orele 6.00 - 18.00 este cod galben de vânt la munte.

Metereologii anunță la altitudini de peste 1.500 de metri rafalele vor atinge 80...90 km/h. În a doua parte a zilei, în nordul Carpaților Orientali va ninge viscolit.

Începând de duminică de la ora 18.00 până luni la ora 18.00, intră în vigoare o altă avertizare cod galben care anunță intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării.

La munte vor fi rafale de 80…100 km/h, iar în Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Crișanei viteza vântului va atinge 65…80 km/h și pe arii restrânse 85…90 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, în special pe parcursul zilei de luni (24 februarie), cu viteze în general de 55...70 km/h.

Vor fi precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ în regiunile nordice și centrale unde vor fi mai ales ploi, iar la munte, cu precădere la altitudini mari, treptat vor predomina ninsorile.

Începând de duminică ora 20:00 până luni la ora 18:00, ANM a emis cod portocaliu pentru zona montană, anunțând vânt puternic, cu rafale de peste 110...130 km/h.

Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m.

Codul portocaliu vizează județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău.