Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Arafat, despre situația din Italia: Dacă vine cineva dintr-o zonă afectată, va intra în carantină

Italia este țara europeană cea mai afectată de coronavirus. Bilanțul anunțat de autorități e de 2 morți și 45 de infectări. În zona de nord, unde au fost raportate majoritatea cazurilor, se află și mulți români.

 

10 oraşe din nordul Italiei, din provincia Lombardia, sunt în carantină din cauza coronavirusului. Autorităţile locale au închis barurile, şcolile şi alte locuri publice din cauza suspiciunilor de contaminare. Potrivit ultimului bilanț, sunt 45 de persoane infectate și 2 morți. Secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că nu sunt motive de panică. El a subliniat că românii care vor veni din Italia în țară, vor intra automat în carantină timp de 14 zile.

Ceea ce este important este ascultarea recomandărilor autorităților italiene. Nu este niciun motiv penru a se panica și a urca în mașină sau în avion să vină în țară. Totuși, cei care decid să plece din zona respectivă către România și vor să facă acest lucru vor trebui să ne informeze. Va trebui să știm pe ce linie aeriană vine persoana respectivă, când sosește în țară, deoarece cu siguranță aici în țară vor fi aplicate anumite măsuri, se va analiza situația care există”, a afirmat Raed Arafat, sâmbătă, la Digi 24.

Acesta a adăugat că România va ține legătura cu autoritățile din Italia și vor vedea ce măsuri vor lua aceștia, pentru a putea fi ulterior aplicate și la noi.

O să intrăm în legătură și cu colegii de la Protecția Civilă Italiană să vedem măsurile pe care le aplică ei să fie aplicate și la noi, din acest punct de vedere. Dacă vine cineva dintr-o zonă extrem de afectată, atunci clar că va intra în carantina de 14 zile. Acest lucru trebuie să fie înțeles, chiar dacă este asimptomatic, nu este bolnav la acest moment”, a completat Arafat.

Chestionat ce măsuri vor lua la aeroporturi autoritățile române, el a explicat că acestea vor fi cunoscute după ce vor fi discutate și stabilite la nivel european.

La acest moment, numărul existent al cazurilor încă nu a impus să fie luată orice măsuri. Aceste măsuri normal se vor discuta sigur la nivel european, nu se vor discuta doar la nivelul României, pentru că Italia este conectată cu toată Europa și este foarte ușor să călătorești oriunde. Așteptăm să vedem care sunt concluziile colegilor din Italia, ce recomandă ei și după care vom vedea și noi ce măsuri luăm. Dacă cineva dorește să plece din zona care este mai afectată, care este sub recomandarea de a rămâne acasă acum și vrea să plece, va trebui să anunțe ambasada și să ne anunțe imediat pentru a asigura carantina în România pentru persoana respectivă, dacă acest lucru va fi decis de către grupul nostru de lucru. Decizia va fi foarte repede luată”, a conchis Arafat.